1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Как Лиса Мари Пресли загуби всички милиони на Елвис?

Тя е отбелязана в завещанието на звездата, като единствен наследник

 

Всички знаем името на Лиса Мари Пресли благодарение на известното ѝ семейство и забележителни бивши съпрузи. Тя е единствената дъщеря на краля на рокендрола Елвис Пресли и актрисата Присила Пресли.

Бившите ѝ съпрузи включват краля на попа Майкъл Джексън и холивудския актьор Никълъс Кейдж.

Снимка: Getty Images

Но въпреки сериозното наследство и обезпеченията след разводите, е едновременно изненадващо и шокиращо да научим, че финансовото състояние на Лиса Мари малко преди смъртта ѝ беше твърдо на червено.

Според различни източници текущото ѝ състояние в последните години е на минус 16 млн. долара, поради натрупването на огромни дългове и нездравословна доза лош късмет.

Снимка: Getty Images
Но нека разгледаме житейската ѝ история, от възпитанието и печалбата от „генетичната лотария“ да бъде дете на Елвис, до загубата на всичко – и намирането на любовта четири пъти по пътя:

Имението „Грейсланд“

Лиза Мари е само на девет години, когато Елвис умира през 1977 г. Тя е отбелязана в завещанието на звездата, като единствен наследник на активите му, с условието, че ще ги получи, когато навърши 25 години – включително „Грейсланд“, имението на Елвис, състоящото се от 13,8 акра (55 хил. кв. м.) в родния му град в Мемфис, Тенеси . По онова време „Грейсланд“ може да е било грандиозно имение, пълно с ексцентрични странности, но Елвис го оставя почти без никаква издръжка.

През следващите години майката на Лиса Мари - Присила управлява средствата и започва да съживява наследството на покойната звезда, като сформира Elvis Presley Enterprises или EPE, компания, която помага за превръщането на „Грейсланд“ в туристическа атракция.

Присила Пресли урежда всички сделки за правата на мърчандайзинга на Елвис и записаните песни. Смята се, че имуществото на краля е струвало само 5 млн. долара към момента на смъртта му през 1993 г., днес то се оценява на над 100 млн. долара.

Всичко изглежда доста розово докато Лиса Мари не получава правата си да управлява имението. Нещата започват бързо да се разпадат и година по-късно тя наема Бари Сийгъл да го управлява.

Драмата с Бари Сийгъл

Две години след мандата си Сийгъл избра да продаде 85% от дяловете на тръста в EPE, което включва и правата на Лиса Мари върху името и образа на баща й. Това се случва отчасти, за да помогне за уреждането на дълговете, дължими при получаването на наследството от 25 млн. долара.

Въпреки че сделката е трябвало да донесе около 100 млн. долара, Лиса Мари е останала само с около 40 млн. долара след данъци, плюс акции на стойност 25 млн. долара в бъдещата холдингова компания American Idol, която в крайна сметка фалира. И това далеч не е единственото нещастие.

Между 2005 г. и 2015 г. почти всички пари са похарчени, а Лиса Мари потъва в дългове. Под нейн контрол остават само 14 000 долара до 2015 г., до момента на уволнението на Сийгъл.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
И така, къде отиде всичко?

През 2018 г. Лиза Мари съди Сийгъл, твърдейки, че той е пропилял състоянието й „чрез своето безразсъдно и небрежно лошо управление и егоистични амбиции“, както и че е вложил парите ѝ „в рисковани начинания с надеждата да стане знаменитост в развлекателната индустрия“.

Според делото Сийгъл е скрил истинското състояние на тръста от Лиса Мари, докато е разпределял пари в брой, за да финансира нейните „прекомерни разходи“ – включително изтегляне на 39 млн. долара между 2005-2008 г.

Снимка: Getty Images

Както се вижда от съдебните документи, произтичащи от развода й с бившия й съпруг Майкъл Локууд, през 2018 г. Лиса Мари е имала дълг от 16 млн. долара, благодарение на планина от неплатени данъци, просрочени ипотеки и дългове по кредитни карти.

По нейни думи разходите са били нейни, но Сийгъл я е подвел за истинската големина на нейните финанси. Тя твърди, че Сийгъл и неговата компания са начислявали около 700 хил. долара такси годишно.

Но разбира се, всяка история има две страни. Сийгъл, от друга страна, отрича всички обвинения и вместо това обвинява пищните разходи на Лиса Мари. Той завежда срещу нея дело за 800 хил. долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии