Изкуственият интелект влиза в земеделието и в България

Изкуственият интелект влиза в земеделието и в България

Как ще помага той на земеделците

 

Разработването на технологии за изкуствен интелект, които да са фокусирани върху фермите и земеделието, е завладяло целия свят, включително институции в Обединеното кралство, Холандия, Германия. България също се нарежда рамо до рамо с тези страни като според родни експерти нашата страна е лидер в ЕС по урегулиране приложението на дронове в земеделието.

Иновации в агробизнеса в България

Повечето от вас може да смятат, че България е на последно място по иновации стане ли въпрос за земеделие, но това е далеч от истината. Българските земеделци са изключително иновативни, предприемчиви и отворени за нови идеи. През месец март България заема лидерски позиции в Европа в сферата на автоматизацията като създаде закон, който урегулира използването на дронове в земеделието.

Предприемачът Иво Куманов споделя за неговата компания, която е пионер в предлагането на иновативни решения в областта на дигитализацията на земеделието. Той, заедно със своя брат, предлага на българския пазар дигитално измерване на земеделски площи чрез функция на GPS приемници за пътешественици. Тогава много хора оставят дървените пергели на полето и търсят точно този продукт. Преди 9 години откриват първия в България обучителен център по прецизно земеделие.

Според ИИ експерта д-р Галя Манчева, изкуственият интелект може да се ползва за подобряване на производителността в земеделието. Тя подчертава необходимостта от съответствие с ЕС регулациите за защита от санкции. Защитата на данни и прозрачността са ключови в новите регулации, които целят да установят контрол и безопасност в използването на ИИ.

Земеделието се нуждае от специализирани ИИ инструменти, които се адаптират към уникалните условия на отделните ферми и култури, като  технологиите трябва да бъдат устойчиви на аграрните реалности и да подпомагат фермерите и техните съветници в тяхната ежедневна работа, казва тя.

ИИ в земеделието

Това е една от вековните индустрии, които са изправени пред много предизвикателство. Организацията по прехрана и земеделие съобщава, че до 2050 г. трябва да произвеждаме 60 процента повече храна, за да изхранваме световно население от 9,3 милиарда души. Ако се използват същите подходи, които са се използвали и преди, успеваемостта на тази мисия е обречена. Сред многото проблеми, засягащи фермерите, три се открояват поради тяхното глобално присъствие и финансово въздействие, а изкуствения интелект се притича на помощ:

Вредители: Те поглъщат приблизително 40% от глобалната селскостопанска продуктивност годишно, струвайки поне 70 милиарда долара. С помощта на изкуствен интелект, контролът за вредители използва много по-екологична стратегия като минимизира щетите по културите и намаляване на зависимостта от химически пестициди.

Мониторинг на почвата: Непрекъснатият мониторинг и анализ на качеството на почвата са от съществено значение за осигуряване на оптимални условия за отглеждане и устойчиви земеделски практики. Изградени са платформи, които са специализирани в сферата на мониторинга в реално време. Земеделците получават информация за типа на почвата и нейните специфики.

Плевели: Прецизното идентифициране и елиминиране на плевелите е от решаващо значение за предотвратяването им. Благодарение на компютърното зрение дроновете и роботите вече могат да идентифицират плевелите сред културите с висока точност. Това позволява целенасочен контрол на плевелите, механично или чрез прецизно приложение на хербицид.

Очаква се ИИ на селскостопанския пазар да нарасне от 1,7 милиарда щатски долара през 2023 г. до 4,7 милиарда щатски долара до 2028 г., според MarketsandMarkets.

Бъдещето на ИИ в агрикултурата

Изкуственият интелект е верен помощник на фермерите по цял свят. Чрез новите технологии може за секунди да се извършва работа, която отнема часове. Изкуственият интелект разполага с инструментите за справяне с предизвикателствата, породени от изменението на климата, опасенията за околната среда и нарастващото търсене на храна. Очаква се този тип технологии да революционизират модерното земеделие чрез подобряване на ефективността, устойчивостта, разпределението на ресурсите.

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

Бизнес Видео Подкаст