Къде земеделската земя у нас е най-евтина и къде най-скъпа?

Къде земеделската земя у нас е най-евтина и къде най-скъпа?

Цените на нивите у нас продължават да растат

Цените на земеделската земя у нас растат в последните месеци. Има места в страната ни, където този тип земя се радва на голяма популярност и се изкупува активно за производство на ВЕИ.

В същото време заради инфлацията търсенето се е увеличило, защото земята е добра инвестиция, за която не се плаща данък.

Според последните данни на Националния статистически институт, най-висока е средната цена на земята в Добричко – 2832 лева на декар и тя е двойна спрямо средната цена на нивите за страната, която е 1 428 лв. Втората най-скъпа земя се продава в Силистра с цени около 2004 лева на декар.

Силистра отбелязва и най-голям скок в цените. Според председателя на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов цената в края на миналата година е достигнала рекорд, като малък парцел земя в Силистренско се е продал на търг за 4200 лева на декар.

Според арендатори, въпреки че средната цена на земята в Бургас е сравнително ниска- около 1000 лева, в някои райони декарът стига 10 000-12 000 евро.

Среданат цена в Монтата е 1700 лева на декар. 

Най-евтина е земеделската цема в Перник 210 лева за декар и Асеновград 249 лева за декар.

Рентите също вървят стабилно нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от средно 25 лева до 66 лева за декар. За 2022 година година, по данни на фирмите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лева на декар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст