1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Ново 20: Ниви ще могат да се обработват и без съгласие на собствениците

Ново 20: Ниви ще могат да се обработват и без съгласие на собствениците

Собствениците на земеделски земи реагираха остро срещу идеята

Ниви ще могат да се обработват и без съгласието на собствениците им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг ползвател. 

Това предвиждат поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, гласувани на първо четене от земеделската комисия в парламента. Преди това законовите промени са били договорени между браншовите съюзи на земеделците и животновъдите с министър Кирил Вътев, но внесени в НС от група народни представители, начело с Десислава Танева от ГЕРБ.

Според промените споразуменията за уедряване на парцели за ползване в едно землище вече ще влизат в сила, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите и обхващат не по-малко от 2/3 от площта, определена за създаване на масиви за ползване, пише "Сега". Така на практика арендатори и наематели ще могат да разместват нивите, за да ги събират на едно място. Тези, които не са подписали споразумение, ще получават за обработка парцели в останалата 1/3 площи в землището.

Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно. Така ще се прекрати и практиката единици собственици и ползватели да отказват да подпишат споразумение за уедрено ползване на имотите в дадено землище и да изнудват останалите, става ясно от мотивите.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи реагира остро срещу подобна промяна. "Нарушават се конституционните права на собствениците. Ние не сме против споразуменията за окрупняване на земи за ползване, но сме срещу това, което предлагате за тези, които не участват в споразумения. Какво се случва с останалата 1/3 от землището, която предлагате да се разпределя служебно от държавен орган - там има неприкосновена частна собственост", обяви пред депутатите Мирослав Костурков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Според него новият режим ще облагодетелства единствено едрите фермери, които ще обработват чужда земя, без да търсят собствениците. От асоциацията се противопоставиха и на предвидената промяна - несъгласните собственици с подписаните споразумения и  разпределянето на земите извън тези споразумения да оспорват в районните съдилища вместо пред административен съд, каквато е практиката в момента.

По време на заседанието на земеделската комисия, председателят й Десислава Танева увери, че всички промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи се правят в подкрепа на местните за землището стопани. "Предвидено е дори и незаинтересованите собственици на земи да може да си вземат рентата от специална извънбюджетна сметка", посочи Танева.

Шефката на земеделската комисия обяви, че по-лесното укропняване на земята за обработка ще доведе и до нормализиране на нивата на рентите, които у нас били твърде високи за степента на конкурентоспособност на земеделието ни.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии