1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Завърши плановият годишен ремонт на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Завърши плановият годишен ремонт на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй"

В реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус

 

На 10 юни 2024 г. приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй”. Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 часа, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), съобщиха от централата. 

Снимка: БГНЕС

В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус.

Снимка: Цветелин Цветанов

 

С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA. Разрешението за използване на новото гориво бе издадено от Агенцията за ядрено регулиране на 22 април 2024 г. след задълбочена оценка на безопасността.

Необходимите за първото презареждане касети бяха доставени в атомната централа през април 2024 г., след като на 19 януари 2024 г. АЯР издаде на АЕЦ „Козлодуй” разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво.

Снимка: БГНЕС

 

При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с Уестингхаус за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво.

По време на ремонтната кампания на пети блок, започнала на 5 май, са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация.

Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии