1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Заплатите на директори на държавни фирми са намалени наполовина

Заплатите на директори на държавни фирми са намалени наполовина

По-рано Асен Василев съобщи, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали до 14 хил. лв.

След разпореждане на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и взето решение на Съвета на директорите на "Държавна консолидационна компания" (ДКК) ЕАД, считано от 1 октомври, вече е намалено възнаграждението на всички изпълнителни членове от съветите на директорите на дружествата с около 50 процента. Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Иван Зангочев. 

През лятото финансовият министър Асен Василев съобщи, че заплатите в бордовете на държавните дружества са достигали до 14 000 лева. 

Зангочев каза, че във всички дъщерни дружества са ограничени и представителните разходи. След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата е намален с 15 на сто, обясни той. 

Кои държавни фирми са на загуба?

Анализът на състоянието на дружествата показва, че на загуба са:

  • "Еко Антрацит" ЕАД;
  • "Еко инженеринг - РМ" ЕООД;
  • Националният институт за изследвания и сертификация" ЕООД.

Загубите на трите дружества за миналата година са на обща стойност 9,041 млн. лв., като основната част тях - 8,761 млн. лева, е на "Еко Антрацит" ЕАД. За останалите загубите са около 316 000 лева.

Кои дружества са на печалба?

  • "ВМЗ" ЕАД;
  • "Кинтекс" ЕАД;
  • "НИТИ" ЕАД;
  • "Авионамс" АД;
  • "Ел Би Булгарикум" ЕАД'
  • "Монтажи" ЕАД.

Дружеството "Институт по маркетинг" ЕООД все още има натрупани отрицателни резултати от предишни години.

Засега не се планират смени на ръководствата на дружествата, каза Иван Зангочев. На ръководствата са поставени цели при изготвянето на плановете за работата им за следващите три години - да се намерят възможности за покриване на натрупаните загуби. Това се отнася и за останалите дъщерни на ДКК фирми, като за всички продължават анализите на сключените от дружествата договори и тяхното бъдещо влияние върху резултатите на дружествата. 

По отношение на "Ел Би Булгарикум", чието ръководство вече беше сменено, Зангочев каза, че заради неизгодно сключени договори на дружеството от последния изпълнителен директор, документацията е предадена на следствието и МВР - Национална дирекция "Икономическа полиция". Съмнителни договори, сключени от предходния директор на дружеството, вече са предадени на разследващите органи, напомни Иван Зангочев.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии