Забраняват нощното каране и мощните коли за младите шофьори у нас

БГ Бизнес

Вижте какво още решиха депутатите

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за движението по пътищата. Представени бяха предложения на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и отделни предложения на Димитър Найденов и Настимир Ананиев от дясното обединение. 

Една от най-обсъжданите точки в двучасовите разисквания бе идеята на ПП-ДБ за ограничения за нови водачи. До една година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили. От ИТН шумно възразиха срещу това предложение. Според тях един млад шофьор може да стане добър, само ако шофира редовно.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ заяви, че новите водачи правят до 22% от ПТП-тата през нощта, така че мерките трябва да бъдат насочени в тази посока, пише sega.bg. Ананиев обясни, че ограниченията за младите водачи имат за цел да изградят у тях навика да не употребяват алкохол, когато им предстои да шофират вечер. Тошко Йорданов възрази, че доста от произшествията стават заради лоша инфраструктура, както и заради ниското качество на курсовете за шофьори. На същото мнение бяха и от "Възраждане".

От ГЕРБ пък поискаха да се дадат допълнителни правомощия на определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да спират пътните превозни средства, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление, както на водача, така и на пътниците. Освен това се предлага същите тези лица да имат правото при извършване на проверката да връчват на и водача, и на пътниците невръчени електронни фишове за нарушения.

Също така се предвижда определените от кметовете на общини служби за контрол да могат да използват технически средства и системи, заснемащи и записващи датата, мястото, точния час и вида на нарушението, както и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. Те ще имат право да преместват или да нареждат да бъде преместено паркирано в нарушение пътно превозно средство, както и право на достъп до информационната система на Министерството на вътрешните работи, в която са отразени невръчени електронни фишове.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст