1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Трябва да се въведат ограничения за вноса на зърно от Украйна или да се гарантира само транзитен внос

Трябва да се въведат ограничения за вноса на зърно от Украйна или да се гарантира само транзитен внос

Това заяви в ефира на bTV в предаването „Тази сутрин“ Меглена Плугчиева - дипломат и бивш вицепремиер по еврофондовете

"Трябва да се вслушаме в гласа на земеделските стопани. От 2018 г. ситуацията се влошава. Страдат подсектори като производство на плодове и зеленчуци, животновъдство - няма достатъчно субсидиране за тях. Сега заради войната в Украйна са засегнати и зърнопроизводителите, цените се сринаха. От 450 лв./тон преди 2 години, сега са се сринали на 350 лв./тон", коментира Плугчиева. 

По думите й от юли 2022 г. до септември 2023 г. 33 хил. тона жито, царевица и слънчоглед са изнесени от Украйна, което е засегнало пазара в Унгария, Словакия, Румъния, Полша и България.  

"Българското правителство се съобрази с решението на ЕК безмитният внос да продължи до 2024 г. Към тези стоки се добавят още птиче месо, яйца, мед, захарно цвекло. За България е важно, че се внася и сухо мляко, като има съмнение за качество, неотговарящо на европейските стандарти и това създава тежка ситуация за нашите земеделски стопани", каза още Меглена Плугчиева. 

Според дипломата трябва да се въведат ограничения за вноса от Украйна или да се гарантира само транзитен внос, каквато е първоначалната хуманна цел на ЕК – житото да отива за страни, които имат реална нужда и страдат от глад.

Меглена Плугчиева коментира и протестите на земеделските производители в Германия. Според нея това те са връх на недоволството, което касае цялата политика на канцлера Шолц.

"Повече екологични изисквания и редуциране на помощите. Като се редуцират субсидиите, това предизвиква реакции, но не е комуникирано, няма достатъчно диалог и това е една от големите причини за ситуацията в Германия", каза още дипломатът. 

Според нея по оценка на експерти и наблюдатели в Германия тези протести на земеделски стопани са най-големите след Втората световна война – по данни на организаторите са присъствали 30 хил. земеделски стопани, над 5000 трактора, тирове.

"Над 80% от запитаните подкрепят този протест, това е сериозен сигнал към правителството", коментира Плугчиева.  

"Бюрокрацията е много тежка, говори се за „климатичен тероризъм“ спрямо земеделските стопани. Тези рестрикции плюс съкращаване на субсидиите водят до този протест", каза още тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии