Сравняваме разходите за висше образование в България и чужбина

Къде е по-скъпо да учиш: у нас или в чужбина?

 

Висшето образование е инвестиция в бъдещето – както за студента, така и за икономиката на една държава. Но както при всяка инвестиция, важно е да се обмислят внимателно разходите. В тази статия ще сравним какво струва обучението в България спрямо това в чужбина и ще разгледаме различните фактори, които влияят на тези разходи.

Цени на висшето образование в България

Снимка: iStock

В България държавните университети предлагат сравнително достъпно образование, особено за граждани на страната. Годишните такси за бакалавърски програми варират между 450 и 1200 лв. Цената зависи от това дали студентът учи държавна поръчка или платено, също така цената се влияе и от вида на специалността и университета. Някои по-специфични специалности, като медицината, могат да достигнат до 800 лв. на семестър за платена поръчка и 5917 лв. за платено обучение, въпреки това все още е значително по-ниско от международните стандарти. Средният размер на таксите на висшите училища за учебната 2024/2025, одобрен от МОН е следният:

 
    • За специалностите от област „Педагогически науки“ - 820 лв.
    • За специалностите от област „Хуманитарни науки“ – 750 лв.
    • За специалностите от област „Социални, стопански и правни науки“ – 900 лв.
    • За специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ - 900 лв.
    • За специалностите от област „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – 1000 лв.
    • За специалностите от област „Здравеопазване и спорт“ – 1100 лв.
    • За специалностите от област „Изкуства“ – 1600 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение на студенти през новата учебна година ще бъде 1010 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 60 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши военни училища ще бъде в размер на 1150 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 50 лева.

 

Средният размер на годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще бъде 1350 лв., а в научните организации - 700 лева.

За чуждестранни студенти таксите са по-високи, като в зависимост от националността и програмата.

Разходи за живот в България

Снимка: iStock

Освен таксите за обучение, студентите в България трябва да покриват и разходите за живот, които обикновено са по-ниски в сравнение с тези в други европейски страни. Месечните разходи за наем, храна и транспорт варират между в зависимост от града. Но в София студентите плащат средно 70 лв., консумативите всеки път са различни. Животът в по-големите градове като София, Пловдив и Варна е малко по-скъп, докато в по-малки университетски градове като Велико Търново или Благоевград разходите са по-ниски.

 

Цени на висшето образование в чужбина

Образованието в чужбина може да бъде значително по-скъпо в сравнение с България, като таксите варират в зависимост от държавата, университета и програмата. Водещите световни университети, особено в страни като Великобритания и САЩ, често имат много високи такси.

Великобритания

Снимка: iStock

По данни на British Council таксите за бакалавърско обучение на чуждестранни студенти варират от 11 400 паунда до 38 000 паунда. Обикновено бакалавърските курсове в Англия, Уелс и Северна Ирландия продължават три години или четири в Шотландия. Във Великобритания (с изключение на Лондон) бюджетът е средно 54 паунда на месец за обществен транспорт.

 САЩ

Таксата за обучение в САЩ варира в зависимост от вашата степен и институция, като варира от приблизително 8,000 до 55,000 долара годишно, покривайки таксите за обучение и разходите за живот. Средната такса за бакалавърска степен, по данни на JnS Education, струва между 15 000 до 45 000 долара. В Харвард средната такса, която може да очаквате е на стойност от 75 963 долара.

 

Германия

Снимка: iStock

По-голямата част от висшите учебни заведения в Германия се финансират от държавата. Обикновено няма такси за Бакалавърска програма и за повечето магистърски курсове в държавни висши учебни заведения. Федерална провинция Баден-Вюртемберг начислява такси за обучение от граждани на държави извън ЕС от 1500 евро на семестър. Това важи за бакалаври и магистри. В Германия всички студенти във всички висши учебни заведения трябва да плащат семестриален принос. Това плащане няма нищо общо с таксите за обучение.

Разходи за живот в чужбина

Разходите за живот в чужбина често са много по-високи в сравнение с България. По данни на British Council като чуждестранен студент, очаквайте да плащате между 1300-1400 паунда на месец в Лондон или 900-1300 паунда в останалата част на страната, за да покриете наем сметки, хранителни стоки и други разходи за живот по време на вашето обучение.  В САЩ приблизителни годишни разходи за живот от 10 000 до 18 000 долара. Това са около 1000 долара на месец.

 

Възможности за стипендии и финансиране

Един от начините студентите да намалят разходите за образование е чрез стипендии. Много от чуждестранните студенти кандидатстват по такива програми, за да опитат да свалят част от цената на обучението. Въпреки това цената на обучението остава все така висока.

Разликите в цените на висшето образование в България и чужбина са значителни, но и двата варианта предлагат уникални предимства. Важно е студентите да направят информиран избор въз основа на финансовите си възможности, академичните си цели и професионалните си амбиции. Независимо дали изберат България или чужбина, инвестицията в образованието остава ключов фактор за успешна кариера и бъдеще.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст