Сравняваме разходите за висше образование в България и чужбина

Къде е по-скъпо да учиш: у нас или в чужбина?

 

Висшето образование е инвестиция в бъдещето – както за студента, така и за икономиката на една държава. Но както при всяка инвестиция, важно е да се обмислят внимателно разходите. В тази статия ще сравним какво струва обучението в България спрямо това в чужбина и ще разгледаме различните фактори, които влияят на тези разходи.

Цени на висшето образование в България

Снимка: iStock

В България държавните университети предлагат сравнително достъпно образование, особено за граждани на страната. Годишните такси за бакалавърски програми варират между 450 и 1200 лв. Цената зависи от това дали студентът учи държавна поръчка или платено, също така цената се влияе и от вида на специалността и университета. Някои по-специфични специалности, като медицината, могат да достигнат до 800 лв. на семестър за платена поръчка и 5917 лв. за платено обучение, въпреки това все още е значително по-ниско от международните стандарти. Средният размер на таксите на висшите училища за учебната 2024/2025, одобрен от МОН е следният:

 
    • За специалностите от област „Педагогически науки“ - 820 лв.
    • За специалностите от област „Хуманитарни науки“ – 750 лв.
    • За специалностите от област „Социални, стопански и правни науки“ – 900 лв.
    • За специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ - 900 лв.
    • За специалностите от област „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – 1000 лв.
    • За специалностите от област „Здравеопазване и спорт“ – 1100 лв.
    • За специалностите от област „Изкуства“ – 1600 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение на студенти през новата учебна година ще бъде 1010 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 60 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши военни училища ще бъде в размер на 1150 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 50 лева.

 

Средният размер на годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще бъде 1350 лв., а в научните организации - 700 лева.

За чуждестранни студенти таксите са по-високи, като в зависимост от националността и програмата.

Разходи за живот в България

Снимка: iStock

Освен таксите за обучение, студентите в България трябва да покриват и разходите за живот, които обикновено са по-ниски в сравнение с тези в други европейски страни. Месечните разходи за наем, храна и транспорт варират между в зависимост от града. Но в София студентите плащат средно 70 лв., консумативите всеки път са различни. Животът в по-големите градове като София, Пловдив и Варна е малко по-скъп, докато в по-малки университетски градове като Велико Търново или Благоевград разходите са по-ниски.

 

Цени на висшето образование в чужбина

Образованието в чужбина може да бъде значително по-скъпо в сравнение с България, като таксите варират в зависимост от държавата, университета и програмата. Водещите световни университети, особено в страни като Великобритания и САЩ, често имат много високи такси.

Великобритания

Снимка: iStock

По данни на British Council таксите за бакалавърско обучение на чуждестранни студенти варират от 11 400 паунда до 38 000 паунда. Обикновено бакалавърските курсове в Англия, Уелс и Северна Ирландия продължават три години или четири в Шотландия. Във Великобритания (с изключение на Лондон) бюджетът е средно 54 паунда на месец за обществен транспорт.

 САЩ

Таксата за обучение в САЩ варира в зависимост от вашата степен и институция, като варира от приблизително 8,000 до 55,000 долара годишно, покривайки таксите за обучение и разходите за живот. Средната такса за бакалавърска степен, по данни на JnS Education, струва между 15 000 до 45 000 долара. В Харвард средната такса, която може да очаквате е на стойност от 75 963 долара.

 

Германия

Снимка: iStock

По-голямата част от висшите учебни заведения в Германия се финансират от държавата. Обикновено няма такси за Бакалавърска програма и за повечето магистърски курсове в държавни висши учебни заведения. Федерална провинция Баден-Вюртемберг начислява такси за обучение от граждани на държави извън ЕС от 1500 евро на семестър. Това важи за бакалаври и магистри. В Германия всички студенти във всички висши учебни заведения трябва да плащат семестриален принос. Това плащане няма нищо общо с таксите за обучение.

Разходи за живот в чужбина

Разходите за живот в чужбина често са много по-високи в сравнение с България. По данни на British Council като чуждестранен студент, очаквайте да плащате между 1300-1400 паунда на месец в Лондон или 900-1300 паунда в останалата част на страната, за да покриете наем сметки, хранителни стоки и други разходи за живот по време на вашето обучение.  В САЩ приблизителни годишни разходи за живот от 10 000 до 18 000 долара. Това са около 1000 долара на месец.

Възможности за стипендии и финансиране

Един от начините студентите да намалят разходите за образование е чрез стипендии. Много от чуждестранните студенти кандидатстват по такива програми, за да опитат да свалят част от цената на обучението. Въпреки това цената на обучението остава все така висока.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст