Сравняваме разходите за висше образование в България и чужбина

Къде е по-скъпо да учиш: у нас или в чужбина?

 

Висшето образование е инвестиция в бъдещето – както за студента, така и за икономиката на една държава. Но както при всяка инвестиция, важно е да се обмислят внимателно разходите. В тази статия ще сравним какво струва обучението в България спрямо това в чужбина и ще разгледаме различните фактори, които влияят на тези разходи.

Цени на висшето образование в България

Снимка: iStock

В България държавните университети предлагат сравнително достъпно образование, особено за граждани на страната. Годишните такси за бакалавърски програми варират между 450 и 1200 лв. Цената зависи от това дали студентът учи държавна поръчка или платено, също така цената се влияе и от вида на специалността и университета. Някои по-специфични специалности, като медицината, могат да достигнат до 800 лв. на семестър за платена поръчка и 5917 лв. за платено обучение, въпреки това все още е значително по-ниско от международните стандарти. Средният размер на таксите на висшите училища за учебната 2024/2025, одобрен от МОН е следният:

 
    • За специалностите от област „Педагогически науки“ - 820 лв.
    • За специалностите от област „Хуманитарни науки“ – 750 лв.
    • За специалностите от област „Социални, стопански и правни науки“ – 900 лв.
    • За специалностите от областите „Природни науки“, „Математика и информатика“ и „Технически науки“ - 900 лв.
    • За специалностите от област „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ – 1000 лв.
    • За специалностите от област „Здравеопазване и спорт“ – 1100 лв.
    • За специалностите от област „Изкуства“ – 1600 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение на студенти през новата учебна година ще бъде 1010 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 60 лв.

Средният размер на годишната такса за обучение в държавните висши военни училища ще бъде в размер на 1150 лв., а средният размер на таксата за кандидатстване - 50 лева.

Средният размер на годишната такса за обучение на докторантите в държавните висши училища ще бъде 1350 лв., а в научните организации - 700 лева.

За чуждестранни студенти таксите са по-високи, като в зависимост от националността и програмата.

Разходи за живот в България

Снимка: iStock

Освен таксите за обучение, студентите в България трябва да покриват и разходите за живот, които обикновено са по-ниски в сравнение с тези в други европейски страни. Месечните разходи за наем, храна и транспорт варират между в зависимост от града. Но в София студентите плащат средно 70 лв., консумативите всеки път са различни. Животът в по-големите градове като София, Пловдив и Варна е малко по-скъп, докато в по-малки университетски градове като Велико Търново или Благоевград разходите са по-ниски.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст