1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Ще има ли хаос по летищата това лято?

БГ Бизнес

Авиоексперти казват дали се очаква ситуацията от миналата година да се повтори

Миналата пролет и лято в авиационната индустрия цареше бъркотия. Когато огромното увеличение на пътуванията след облекчаването на ограниченията по света съвпадна с голям недостиг на персонал, летищата бяха станаха свидетели на огромни опашки, планини от изгубен багаж и купища отменени и забавени полети, пише timeout.com.

Логичният въпрос, който можем да си зададем сега е- ще има ли такъв хаос и това лято?

От една страна, главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри смята, че лятото на 2023 г. също ще се характеризира със закъснения и отменени полети. О’Лиъри казва, че продължаващата война на Русия в Украйна все още причинява смущения, тъй като въздушните пространства на Украйна, Русия и южна Полша са затворени.

Но според О’Лиъри най-разрушителните ще бъдат стачките на ръководителите на полети. Заедно със ситуацията в Украйна те ще причинят най-много забавяния това лято. Но това е малко по-спорен въпрос.

Авиационните стачки през лятото не са нещо ново. Тъй като е пиковият празничен сезон и стачките са най-неприятни по това време на годината, но лятото в миналото е било най-популярното време за стачни действия. Така че стачките на контрола на въздушното движение всъщност не са причина лятото на 2023 г. да бъде по-лошо от всяка друга година.

Снимка: БГНЕС

Както беше обяснено от говорител на търговската асоциация на туристическите агенти ABTA: „Гледайки напред към това лято, е твърде рано да се каже какво въздействие, ако има такова, може да има потенциална стачка върху пътуванията в чужбина. Въпреки това не е необичайно да се види заплаха от стачни действия в натоварени периоди от годината.

„Сега индустрията е на много различно място в сравнение с миналата година, когато много от оперативните предизвикателства се дължаха на много малко време между обявяването, че ограниченията за пътуване се премахват и решението на хората да се отправят на пътешествия. Като се има предвид това, повечето хора пътуваха без проблеми миналата година и най-накрая успяха да се насладят на пропусканата през пандемията почивка в чужбина.“, добави той.

Говорител на Expedia беше малко по-предпазлив, като каза: „Общият капацитет на авиокомпаниите все още не се е върнал към нивата от 2019 г. и се очаква търсенето да остане силно през лятото, което означава, че има натоварени летища и пълни полети по време на пиковите периоди на пътуване.“

С други думи, макар със сигурност да е натоварено, това лято вероятно няма да е по-тежко от миналото. Всъщност, дори и със стачки, е вероятно в авиационната индустрия нещата да са както обикновено. Но както винаги, няма да разберем, докато пиковият сезон на пътуванията не започне.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии