1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Само пред bTV Бизнес Новините: Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град (ВИДЕО)

Само пред bTV Бизнес Новините: Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град (ВИДЕО)

Ето какво ще включва новото Студентско градче

 

Както bTV Бизнес Новите вече писа, Бургас се готви да изгради нов Студентски град с площ от 30 декара на територията на Пети километър – между ж.к „Изгрев“ и Северния обход.

Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека. Ще има детска градина, както и паркови пространства. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито.

Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, зарядни станции. В близост ще има спирка на градския транспорт, както и велоалея, която да свързва градските трасета с новата зона. Това казаха от Община Бургас специално за bTV Бизнес Новините.

Планът е високотехнологичният кампус с жилища за студенти и преподаватели да бъде в сърцето на Студентското градче. Това ще бъде сграда, обединяваща дейности на всички бургаски университети, като им осигурява място за обучение, научна и културна дейност. Тя ще е ситуирана в зелена среда. В нея ще има помещения за настаняване, лаборатории, удобни и модерни споделени пространства.            

Планира се строежът да започне от една сграда за общежитие и на учебния корпус, за да се осигурят поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града, а именно четирите университета в Бургас: „Проф. д-р Асен Златаров“, БСУ, филиалите на НХА и СУ „Св. Климент Охридски“.

В момента проектът е на етап преди организиране на търг, в който ще стане ясно коя компания ще поеме строителството.

А ето как се готвят за абитуриентския бал бъдещите студенти: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии