С 30% по-малко домати са произведени у нас от началото на 2024 г.

БГ Бизнес

Как се движат цените?

 

Жътвата на основните пролетници продължава да се движи със значително по-бързи темпове спрямо година по-рано. Така, въпреки наблюдаваните по-ниски добиви от декар до момента, към 12 септември 2024 г. продукцията от слънчоглед надхвърля с 11,4 на сто отчетената по същото време на миналата година, а при царевицата увеличението достига 79,7 на сто. Това пише в Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 36/2024), публикуван на интернет страницата на МЗХ, предава БТА. 

Отразявайки съществено по-големия размер реколтирани площи, на този етап производството на тютюн от типовете "Виржиния" и "Бърлей" бележи ръст от съответно 69,7 и 25,8 процента на годишна база, като при тип "Виржиния" се наблюдава и по-висок среден добив. Събраното количество Ориенталски тютюн е с 15,1 на сто под миналогодишното.

Последните оперативни данни сочат увеличение на годишна база на продукцията от дини (с 56,3 на сто), пъпеши (с 15,7 на сто) и домати (с 35,2 на сто), отглеждани на открито. За това допринася по-големият размер засадени площи с трите култури, при дините и доматите в съчетание с нарастване и на добивите от декар.

Все още сериозно изостава производството на картофи (с 27,6 на сто) и зеле (с 34,8 на сто), което е свързано донякъде с по-бавния темп на реколтиране на площите през настоящата година. По-слабо намаление се отчита при прибраните количества ягоди (с 1,9 на сто), пипер (с 1,8 на сто) и краставици (с 3,3 на сто) от открити площи. 

От началото на 2024 г. досега в оранжериите са произведени с 29,3 на сто по-малко домати в сравнение със същия период на 2023 г. и с 10,3 на сто по-малко краставици.

Снимка: bTV

Към 12 септември 2024 г. продукцията от сливи, малини, десертно грозде, праскови, круши и винено грозде е с между 13,4 на сто (сливи) и близо четири пъти (винено грозде) повече на годишна база, основно вследствие на увеличение на реколтираните площи, като при сливите, прасковите, крушите и малините се наблюдават и по-високи средни добиви от декар. Засега прибраните количества ябълки и орехи са с около 7 на сто под миналогодишните нива, което не е определящо за цялата реколта 2024, тъй като беритбата на тези култури е все още в начален етап.

Производството на лавандула се свива с 27,8 на сто на годишна база поради намаление както на реколтираните площи, така и на средния добив от декар.

Цени

Средно за страната към 11 септември 2024 г. се отчита леко седмично поскъпване на слънчогледа (с 1,1 на сто) и царевицата (с 1,3 на сто). Изкупните цени на хлебната пшеница и рапицата се запазват на нивата от предходната седмица, а тези на фуражната пшеница и ечемика се понижават незначително (съответно с 0,3 и 0,6 процента).

Снимка: bTV

Основните зърнени култури се търгуват с от 4,8 на сто (царевица) до 10,1 на сто (хлебна пшеница) по-евтино, отколкото по същото време на миналата година, докато при маслодайните култури е налице ръст на цените - с 9,8 на сто за слънчогледа и с 8,9 на сто за рапицата. 

В рамките на разглеждания период средните цени на едро на полски домати, праскови, картофи, пипер (зелен и червен) и пъпеши се покачват с между 1,2 на сто (домати от открити площи) и 13,4 на сто (пъпеши). Цената на дините остава без промяна на седмична база, а леко поевтиняване се наблюдава при зелето (с 1,9 на сто) и десертното грозде (с 1,6 на сто). 

 

Годишните изменения на цените на наблюдаваните плодове и зеленчуци на тържищата са преобладаващо в посока надолу. Средните цени на едро на десертно грозде, зеле, пъпеши, червен пипер, картофи и дини са в границите от 2,8 на сто (десертно грозде) до 27,9 на сто (дини) под нивата отпреди една година. По-скъпо се предлагат оранжерийните краставици (с 2,1 на сто) и зеленият пипер (с 6 на сто).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст