1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

МФ: Налагат се замразяване на доходи, отпадане на  ДДС облекченията и вдигане на акцизи

Финанси

Непопулярните мерки са описани в доклад на МФ, с който bTV разполага.

Заради ръста на разходите за по-високи пенсии, облекченията за бизнеса заради скъпата енергия, както и  намаления ДДС, финансовото министертво алармира преди месец, че разходите растат прекалено бързо. 

Тогава от ведомството дадоха червена светлина за растящите разходи в държавната хазна, когато стана ясно, че още през февруари дефицитът възлиза на 250 млн.лв.   

Снимка: iStock

От ведомството призовават за ограничаване на харчовете и повишаване на приходите в бюджета, така че дефицитът да се ограничи до 3% през 2023г.   

Сега от доклад, с който бТВ разполага, става ясно, че за да не се отложи за непопределено време членството в еврозоната и да не се наложи преосмисляне на фиксирания курс лев - евро, както и за да не се наложи нов дълг и заем от МВФ са необходими спешни и непопулярни мерки за ограничаване на бюджетния дефицит до 3%.

Снимка: Getty Image

Сред мерките, посочени от МФ, са замразяване на доходи, извън МРЗ, отпадане на  ДДС облекченията, увеличаване на акцизите върху цигарите и тютюневите изделия, облагане на свръхпечалбите и 100% дивидент за държава

Справка на businessnovinite.bg показва, че мерките в COVID-19 пандемията, като намалената ставка на ДДС за ресторантьорите, компенсациите за скъп ток, както и други данъчни преференции струват близо 840 млн. лв. за последната година

Орязването на част от тези харчове е един вариантите за затягане на разходите, другият  е вдигане на данъци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5