Проучване: 73% от софиянците са доволни от градския транспорт

Къде в Европа публичният транспорт е най-добър и къде е най-лош?

 

Общественият транспорт оказва голямо влияние върху цялостното удовлетворение на жителите в градовете, според доклада на Европейската комисия за качеството на живот в европейските градове. Проучването за качеството на живот, което събра отговори от над 71 000 души в 83 града в Европа, установи, че през 2023 г. приблизително 7 от 10 жители като цяло са били доволни от обществения транспорт в града си.

Съществува обаче огромна разлика в нивата на удовлетвореност от обществения транспорт в европейските столици и другите градове, съобщава Euronews.

България

В София 73% от наслението е доволно от градският транспорт. По-рано този месец стана ясно, че столицата застава на второ място в класацита за най-добри метра в ЕвропаСофийското метро е на второ място с резултат от индекса 7,64 от 10. То е единственото в страната. Системата на метрото в града обхваща 52 километра релси и е достъпна чрез 47 станции, включително една на летище София.

 

 

Къде в Европа транспорта е най-добър?

Сред столиците удовлетвореността варира. Поглеждайки към столиците, има географска тенденция, при която северноевропейските и западноевропейските градове съобщават за по-високо удовлетворение от обществения транспорт, докато южно и източноевропейските градове показват по-ниски нива на удовлетвореност. 

Например удовлетвореността от обществения транспорт надхвърля 85% в три скандинавски столици – Хелзинки, Осло и Стокхолм, следвани плътно от Копенхаген с 81% удовлетворение. Столицата на Исландия, Рейкявик, е изключение с по-нисък процент на удовлетвореност от 56% в този регион. Най-високо ниво на удовлетвореност се наблюдава във Виена, 91%. 

Къде европейците не са доволни от градския транспорт?

Повече от половината жители на шест столици са недоволни от обществения транспорт. Тези градове включват Рим, Тирана, Подгорица, Белград, Никозия и Скопие. В Рим по-малко от половината от населението (45%) смята обществения транспорт за безопасен. В Париж само седем от 10 жители (71%) вярват, че градският транспорт е безопасен.

 

Рим отбеляза най-ниските резултати по четири ключови показателя: безопасност, лесен достъп, честота и надеждност. С няколко изключения, столиците на страните кандидатки за членство в ЕС също са склонни да имат по-ниски резултати по тези показатели.

Разлики в една и съща държава

Нивото на удовлетвореност също варира в различните градове в една и съща държава. Например 67% от жителите на Париж и Марсилия са доволни от обществения транспорт, докато този процент е 84% в Лил и 87% в Страсбург. Разликата е по-голяма в румънския Клуж-Напока (83%) и Букурещ (54%).

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст