1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Придвижването с кола в София излиза 3019 лева

Придвижването с кола в София излиза 3019 лева

В същото време пътуването с градски транспорт ни струва 365 лева

Автомобилите в София се увеличават все повече, а средната им възраст е 19 години, съобщава "Екипът на София".

Общата годишна поддръжка на една такава кола възлиза на около 3019 лв., като в сумата влизат застраховка гражданска отговорност, каско, данък МПС, годишна винетка, годишно обслужване (технически преглед, масла, филтри, гуми и др.), ремонти, гориво, почистване и аксесоари. Това изчисление правят експертите по транспортно планиране от "Екипът на София“ Николай Николаев, Петър Мънъри и Виктор Чаушев. Те уточняват, че разходите варират според разхода на гориво, възрастта и мощността на автомобила, опита и възрастта на шофьора, както и честотата на ползване на автомобила.

На фона на годишните разходи за автомобил придвижването с градски транспорт с годишна карта струва 365 лв. или по 1 лв. на ден. В същото време данните сочат, че личните автомобили са паркирани средно 96% от времето и в действителност се движат само в 4% от него. "Ако имате автомобил, вие трябва да вложите в него близо 8,3 пъти повече средства на годишна (и месечна) база от средствата, които влага човек, ползващ само градски транспорт. И 1,98 пъти повече средства от човек, ползващ влак за да се придвижи от и към София и градски транспорт, за да се придвижва в града.“, коментира Николай Николаев.

Огромният брой автомобили предизвиква и редица проблеми. Непроходимите улици и все по-големите задръствания са най-очевидният от тях. Данните показват, че заетостта на паркоместата в синя зона е около 94%, а в зелена зона – 82%, като заетостта е почти на 100% пълна в диапазона 11:00 – 17:00. "Предоставянето на още и още места за паркиране не облекчава ситуацията, а само води до по-големи задръствания. Всички са изнервени. Никой не е доволен, опасностите по улиците се увеличават и дишаме мръсен въздух.“, казва Петър Мънъри. 

С увеличаването на превозните средства в София нараства значително и броят на пътно транспортните произшествия в столицата. Трафикът е причина и за повишеното замърсяване на въздуха и покачването на температурата в града. Така например в делничните дни в часовите диапазони от 07:00 – 08:00 и 17:00 – 18:00 ч., когато движението е най-натоварено, в столицата се наблюдават изключително завишени нива на фини прахови частици. Огромното количество превозни средства са причина и за чувствителното покачване на температурата в града. 

Проблемите, предизвикани от наличието на твърде много автомобили в София, могат да се решат чрез насърчаването на използването на транспортни алтернативи:  градски транспорт, електрически автомобили, таксита, тротинетки и колела. 

Експертите са категорични, че ефективните мерки включват: 

- данъчни и административни облекчения при отказ от ползване на личен автомобил;

- улеснен режим на паркиране на тротинетки, колела, коли под наем и таксита;

гарантиране на места в натоварените райони;

- увеличаване на автопарка на градския транспорт;

- увеличаване честотата на линии на градския транспорт;

- създаването на нови линии, които да отразяват актуалните транспортни нужди на населението. 

Според "Екипът на София“ Столична община може да подпомогне по-бързото и спокойно придвижване в града като: 

Популяризира използването на алтернативен транспорт и закупи повече електрически превозни средства: автомобили, камиони, микробуси и автобуси.  

Създаде ограничения с цел намаляване на автомобилния трафик и въведе  ограничения за ползването на коли в критични ситуации (например топлинна вълна), или в определени части на града, където е най-гъсто застрояването (центъра).

Погрижи се за доставяне на повече електричество и водород, генерирани от възобновяеми източници.

Свърже, обнови, подобри и разшири велосипедната мрежа, като се фокусира върху сигурността и избягването на конфликтни ситуации.

Провежда информационни кампании, за да повиши обществената осведоменост, познания и нагласи по отношение смекчаването на климатичните промени.

Въведе, подпомогне и популяризира железопътния транспорт за вътрешноградски и крайградски пътувания.

Създаде нови линии на обществения транспорт, които да отразяват актуалните нужди на населението.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии