1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

Правителството започва работа по 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

БГ Бизнес

Министерският съвет ще преговаря със САЩ за нова ядрена мощност

Със 112 гласа "за", 45 "против" и 39 въздържали се парламентът вчера е възложил на Министерския съвет да преговаря с правителството на САЩ за сключването на междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000, пише БНР.  

Освен това министърът на енергетиката е задължен до 1 март 2023 г. "да предприеме всички необходими действия" за начало на процедурата по изграждане на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".

Както businessnovinite.bg писа миналата седмица, депутатите от ГЕРБ-СДС са внесли предложение да се започне интензивна работа по строежа на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Според енергетика Валентин Николов, ако се започне изграждане на нова мощност, до 12 години в АЕЦ "Козлодуй" тя може да заработи. 

Във вчерашното решение на парламента не беше прието предложението на "Продължаваме промяната" да не се посочва конкретен вид реактор. 

 

"Изграждането на ядрена централа не е като да си купиш някой продукт, например вафли от магазина и да сравняваш цените. И преди да отидеш до магазина да не си определяш вътрешно каква вафла ще купиш. Това решение за АР 1000 по нищо не се различава от решението за Ф-16", заяви Делян Добрев.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии