1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

По колко килограма храна изхвърля българинът на година? (ВИДЕО)

По колко килограма храна изхвърля българинът на година? (ВИДЕО)

През 2022 г. в глобален мащаб сме изхвърлили 1 млрд. тона храна

В България разхищаваме по 68 кг. храна на човек от населението всяка година. Това каза Дарина Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на глобалния договор на ООН в интервю за БНР.

Това се дължи на непланирано пазаруване, също и на презапасяване, уточни тя. Преди няколко години сме изхвърляли по 88 кг., посочи още Георгиева.

Снимка: iStock

 

Според доклад на Световната организация по околната среда през 2022 г. в глобален мащаб сме изхвърлили 1 млрд. тона храна. Само в ЕС всяка година се разхищават почти 59 млн. тона или 131 кг. отпадъци на човек. В същото време гладуващите по света хора са една трета.

„Проблемът с разхищението на храна е огромен“, заяви Георгиева.

Домакинствата разхищават 60% от храната, останалите 40 на сто се разпределят между веригата за доставка и търговия с храни.

„В бъдеще ще трябва да произвеждаме повече, за да можем да се изхраним, но и да изхвърляме по-малко, поясни Дарина Георгиева.

Снимка: istockphoto.com

Според нея можем да бъдем по-организирани и внимателни в пазаруването, да го правим по списък, например, за да не купуваме излишни продукти.

Темата е ключова и в събитието „Разхищението на храна като глобално предизвикателство“, което се организира днес от Българската мрежа на глобалния договор на ООН и една от големите търговски вериги за хранителни стоки у нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии