България не изпълнява един критерий за еврозоната, другите страни - с поне по два

БГ Бизнес

Това става ясно от публикуваните по-рано днес редовни конвергентни доклади на ЕЦБ и ЕК

 

Присъединяването на България в еврозоната през 2025 г. остава реалистично, каза управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред БТА. 

Изявлението му е по повод публикуваните по-рано днес редовни конвергентни доклади на Европейската централна банка и на Европейската комисия относно степента на сближаване между страните, нечленуващи в еврозоната, и тези от валутния блок.

В доклада е записано, че страната ни не отговаря единствено на критерия за ценова стабилност заради това, че инфлацията ни през май по хармонизираната методология на Евростат от 5,1 на сто не съответства на референтното ниво от 3,3 на сто. 

Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки да можем да приемем еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1 на сто", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

Управителят на БНБ заяви още, че в сравнение с останалите оценявани страни, България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст