1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Кои български градове привличат население?

БГ Бизнес
 

Големите градове губят жители през последните десет години

Най-големите градове в България губят население през последните 10 години. Това е видимо от окончателните данни от преброяване на населението през 2021 година. Досега се знаеше, че населението се свива с над 800 хил. души, но липсваше разбивката по населени места, пише Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Класацията на 10-те най-големи града в България може условно да се раздели на четири групи. Това са столицата София, като отчетливо най-голям град в страната и единственият с население над 1 млн. души, Пловдив и Варна, които вървят заедно и поддържат население над 300 хил. души, Бургас, Русе и Стара Загора, които продължават да са категорично над 100 хил. души и Плевен, Сливен, Добрич и Перник, които са под 100 хил. души и допълват десетката. Нека погледнем към всяка една от тези групи.

Един от големите въпроси при това преброяване беше дали Варна може да изпревари Пловдив и да заеме позицията на втория най-голям град. Разликата между двата града през 2011 г. беше изключително малка – едва 3-4 хил. души, и това създаваше очаквания за евентуална промяна в класирането. Интересно е, че до момента Варна беше единственият град, който неизменно увеличава своето население при всяко преброяване, докато Пловдив в няколко поредни преброявания не успяваше да увеличи своето население. Въпреки това преброяването от 2021 г. показа, че и двата града губят население от порядъка на 18-24 хил. души, като Пловдив остава втори – с население от близо 320 хил. души спрямо около 311 хил. души във Варна.

София, Пловдив и Варна са трите града, които общо взето успяват да привличат хора през последните 10 години, изключвайки ефекта на пандемията към периферните населени места от 2020 година. При другите градове този процес или не е устойчив, или по-скоро въобще го няма.   
Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии