1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Никола Стоянов: Компенсациите за горивата няма да влязат до 1 март

Набавяме средствата за компенсации на горивата от данъците на "Лукойл"

Обсъжда се бизнесът също да получи компенсации за високите цени на горивата. Това обяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на посещение в Кърджали. Стоянов потвърди, че пари за обезпечаване има и те ще се набавят от вноските на „Лукойл“ като авансов данък и данък свръхпечалба.

Като част от мерките за бизнеса взети до момента е забавяне на увеличението на цената на винетките с 50% от 1 януари, която ще влезе от 1 юли, както и предоговаряне на наредбата за опаковки на продукти, които според бизнеса до този момент са оскъпявали стоките. Това обясни още министърът. 

По негови думи намаленията първо ще се отразят на уязвимите групи сред които са деца, учащи и пенсионери, като точката е разгледана и по време на Министерски съвет.

„Просто чисто технически беше най-лесно първо тези мерки да влязат в действие. Има работна група, която обсъжда мерки и за бизнеса и за гражданите“, допълни министърът и изясни, че все още не са обсъждани точните суми за компенсации и кой ще ги получи.

Той разясни, че след решението на МС, то трябва да мине и на обществено обсъждане, което ще отнеме няколко седмици.

След решението на депутатите да махнат отстъпката от 25 ст. за горивата са били обсъждани и други варианти за компенсации за цените, като Стоянов разясни, че при обсъждането е било наблегнато на социалния елемент.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии