На служителите не им се работи и нямат мотивация да учат нови умения

БГ Бизнес

Едва 27% от служителите търсят възможност да развиват и придобиват нови умения

 

Едно от най-големите предизвикателства пред специалистите по човешки ресурси и мениджърите в компаниите е липсата на мотивация у служителите да учат и да развиват нови умения. 

Въпреки че технологиите и глобализацията създават нови възможности и изисквания, много служители остават незаинтересовани или дори съпротивляващи се към нуждата от придобиване на нови знания и умения. Това представлява сериозна пречка за организациите, които се стремят да бъдат конкурентоспособни и иновативни. 

Снимка: Getty/Istock Photos
От друга страна демотивира членовете на екипите, които постоянно се стремят към подобрение на представянето си и са принудени да попълват пропуските на колегите си. 

Липса на мотивация: Основни фактори

Различни проучвания и анализи показват, че има няколко ключови фактора, които допринасят за липсата на мотивация у служителите да учат и развиват нови умения.

Снимка: Getty/Istock Photos
Страх от промяна и неуспех: Един от основните фактори е страхът от промяна. Много хора се чувстват удобно в сегашното си положение и се опасяват, че новите изисквания ще им донесат само стрес и несигурност. 

Страхът от неуспех също играе важна роля - служителите предпочитат да не се изправят пред предизвикателства, които може да доведат до неуспех или до нужда от признаване на недостатъци в уменията им.

Липса на време и ресурси: Често срещан проблем е, че служителите не разполагат с достатъчно време и ресурси, за да се посветят на обучение. Работният ден е изпълнен с ежедневни задачи и много хора трудно намират време за допълнително образование. Липсата на достъп до качествени ресурси за обучение също е значим проблем.

Ниска ангажираност на работодателите: Дори когато работодателите осъзнават важността на обучението, те често не успяват да създадат подходяща среда за учене. Недостатъчното внимание към развитието на служителите и липсата на стимулиращи програми могат да доведат до липса на ангажираност и желание за учене.

 

Какво показват проучванията?

74% от служителите са съгласни, че обучението и развитието са важни за кариерата им, но само 27% от тях активно търсят нови възможности за обучение, показва глобално проучване на LinkedIn от 2023 г., Това е значителна разлика между осъзнатата важност на обучението и реалната мотивация за действие.

87% от организациите са наясно, че ще се сблъскат с проблеми, ако служителите им не развиват нови умения, но само 40% от тях предприемат конкретни стъпки за решаване на този проблем, сочи друго проучване на McKinsey.

Как да преодолеем предизвикателствата?

За да се справят с това предизвикателство, експертите по човешки ресурси трябва да приложат цялостен подход, който включва както организационни, така и индивидуални аспекти.

Създаване на култура на учене: Организациите трябва да насърчават култура, в която ученето е ценност и приоритет. Това може да бъде постигнато чрез внедряване на постоянни програми за обучение, стимулиращи инициативи и награди за служители, които активно развиват своите умения.

Предоставяне на гъвкави възможности за обучение: Важно е да се предложат гъвкави и достъпни форми на обучение, които да съответстват на различните нужди и стилове на учене на служителите. Онлайн курсове, вътрешни семинари и възможности за обучение на работното място са само част от възможностите, които могат да се предложат.

Подкрепа и ангажираност от страна на ръководството: Ръководителите трябва активно да подкрепят развитието на своите служители и да показват личен пример. Те трябва да създават условия, в които служителите да се чувстват сигурни и мотивирани да учат нови неща.

Индивидуализирани планове за развитие: Всяко обучение трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди и цели на служителя. Персонализираните планове за развитие могат да помогнат на служителите да виждат конкретните ползи от обучението за тяхната кариера.

Липсата на мотивация за развитие на нови умения е сериозно предизвикателство за съвременните специалисти по човешки ресурси. За да преодолеят това, организациите трябва да създадат подходяща култура на учене, да предложат гъвкави и достъпни възможности за обучение и да ангажират ръководството в този процес. 

Само чрез цялостен и стратегически подход може да се осигури успешното развитие на служителите и устойчивото бъдеще на организацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст