1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

На прага на сезона: Ще има ли достатъчно спасители на българските плажове?

БГ Бизнес

Държавата налага нови изисквания - секторът обаче не е готов да се справи

 

Новата Наредба за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване може да блокира летния сезон.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Изпълнението ѝ е с утежняващи задължения за концесионери и стопани на големи плажни ивици, за собственици на хотели, комплекси и спа центрове с прилежащи към тях басейни, минерални извори, за водните атракционни обекти от типа на аквапарковете. Това каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Асоциацията на концесионерите на морските плажове у нас Иво Стефанов. 

 

Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ. Това се случва почти на прага на сезона, без предизвестие, без време да реагираме, посочи Стефанов. 

Снимка: Ладислав Цветков

Досега изискването беше на всеки плаж да има или един лекар, или медицинска сестра, или фелдшер. По новите изисквания обаче браншът е задължен да осигури през всеки пет поста медицински екип, и реанимационен екип, и реномобил. Извинявайте, но ние откъде да ги осигурим за няколко седмици, при условие че такива в България липсват, коментира Стефанов.

Снимка: Ладислав Цветков

Докато ресторантьорите, например, могат да търсят работници от други страни заради недостиг на работна ръка, ние не можем да вкараме медицински специалисти отвън заради изискването да притежават квалификация по българското законодателство. Тази нова Наредба налага много изисквания, с които секторът не е готов да се справи. Искането ни е това действие да се забави. 

Плажният сезон по закон се открива на 1 юни, а в рамките на месец ние няма как да осигурим този набор от лекари, медицински сестри, реаниматори, заяви за БТА Стефанов. Той информира, че на 15 април т.г. от Асоциацията е изпратено писмо и до Министерството на здравеопазването, и до Министерството на туризма.  

Това са заплати, солидни разходи за поддръжка на ивиците. Вероятно стопаните няма да могат да отговорят на изискванията и ще трябва да затворят. Не става въпрос само за плажни ивици, а и за голям брой басейни, спа центрове, спа комплекси, аквапаркове. Това просто означава да се блокира летният сезон. Никой досега от отговорните институции не излезе да каже кое наложи двойното увеличение на медицинските специалисти, заключи Стефанов. 

Николай Димитров, концесионер на плаж "Крайморие", заяви за БТА, че никъде в цял свят няма подобни изисквания за медицински или реанимационни пунктове по плажовете. 

Проблемът е, че няма кадри, болниците едвам смогват да ги намерят, при положение че им осигуряват целогодишна заетост, а ние как да го направим, след като предлагаме сезонна работа. Това са безумни, недомислени изисквания, които се налагат. Частникът дори да успее да набави тези кадри, това ще оскъпи услугите, не през екстрите чадър и шезлонг, а концесионерът има друга опция - да вдигне наема на заведенията, които от своя страна ще предлагат по- скъпи напитки и храна. Това ще рефлектира върху плажуващите, обясни Димитров. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии