Махат данъка за пари, изкарани от вторични суровини

Махат данъка за пари, изкарани от вторични суровини
 

Цените на вторичните суровини се вдигнаха

Парите, които се изкарат от продажбата на вторични суровини, да не се облагат с данък общ доход. Това предвижда промяна в Закона за управление на отпадъците, през който се правят изменения в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Новите текстове са публикувани за обществено обсъждане.

В мотивите се посочва, че от 1 януари 2007 г. е въведен данък върху доходите от продажба или замяна на движими вещи, когато се предават на лица, имащи право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци, пише "24 часа". По закон фирмите, които изкупуват вторични суровини, са длъжни да удържат и внасят окончателния данък в размер на 10%. Сега от екоминистерството, като вносител, предлагат да бъде премахнато облагането, защото смятат, че това изискване натоварва с допълнителни административни трудности компаниите от този бизнес и усложнява попълването на годишни данъчни декларации.

Цените на вторичните суровини се вдигнаха. Килограм хартия се изкупува за 20 ст. При медта цената е 11,20 лв., оловото е 2,80, а бронзът - 7,75 лв. При черните метали цените варират от 220 до 380 лева на тон. Изкупуването на пластмасата също държи различна стойност според вида. За килограм бутилки фирмите дават 50 ст., при найлоните - 60 ст., а за друга пластмаса 40 ст. При цените за електронен скрап най-много се дава за керамични процесори. Цените могат да стигнат до 450 лв. за килограм, а най-малко - 120 лв.

В предложените промени в закона е записано още, че се увеличава лимитът на плащанията в брой за предадените вторични суровини. В момента той е 100 лева годишно, а се иска да бъде вдигнат на 1200 лв. Тази промяна се аргументира с това, че така ще се подобри събираемостта на отпадъците, защото ще има стимул да бъдат предавани на регламентираните за това места, както и ще намали разходите на операторите във връзка с извършването на банкови преводи.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст