1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Кражбите на ток през 2022 г.: Повече от потреблението на град като Перник за два месеца

БГ Бизнес

Бизнесът или домакинствата крадат повече ток?

 

От януари 2022 г. до момента е дотаксувана електроенергия е в размер на над 22 млн. киловатчаса – повече от потреблението на град като Перник за два месеца. Това съобщава енергийното дружество "Електрохолд". 

Снимка: iStock

ЕРМ Запад извърши 95 000 проверки за кражби на електроенергия през 2022 г., което е с близо 40% повече спрямо 2021 г. В проверката денонощно са учатвали над 200 екипа, които са работили непрекъснато, включително в малките часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни. Активните проверки ще продължат и през предстоящите коледни и новогодишни празници.

Кой краде ток?

Общо 86% от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14% - от стопански клиенти, но въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Конкретни случи

Последният голям случай на нерегламентирано използване е от 13.12.2022 г., когато екипи на компанията открива манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир при съвместна проверка с МВР. Екипите работят и в тъмната част на денонощието при изключително тежки условия, за да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия и възстановено правилното измерване.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1.4 млн. киловатчаса.

Кои бизнеси най-често злоупотребяват с кражба на ток?

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в следните сектори - ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19).

Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби, съобщават от Електрохолд.

Как се хващат крадците?

ЕРМ Запад използва различни начини за откриване на кражбите на електроенергия. Извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части. Освен това се прави реконструкция на мрежите, за да се ограничат възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и балансово мерене, за да установи дали няма необичайно високи нива на нерегламентирано потребление.

С решение на КЕВР от 1 юли 2022 г. цената за технологичен разход, по която се дотаксуват некоректните потребители за три месеца назад от момента на разкриване на злоупотребата, скочи тройно.


Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии