Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ тази година?

Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ тази година?

Очакваме още 1 златна и 3 сребърни монети

От 2 януари 2024 г. Българската народна банка пусна в обращение златни възпоменателни монети на тема „Св. Богородица – Златна ябълка“ с номинали от 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева, които са без определен тираж. 

До края на годината банката планира да пусне в обращение още 5 възпоменателни монети. 

Следващата монета ще бъде пусната март месец. Тя ще е на тема Именити българи. Името на серията ще е-  Български творци, а името на монетата - "125 години от рождението на Панчо Владигеров". Монетата ще е медна и ще е с номинална стойност 2 лева.

През май месец ще бъде пусната монетата "100 години лека атлетика в България". Тя ще е сребърна и ще е с номинал 10 лева.

През юни банката планира да пусне златна християнска монета. Тя ще се казва "Св. св. Петър и Павел". Номиналът ще е 100 лева.

Септември месец ще очаква да излезе монета, посветена на българското възраждане. Тя ще се казва "200 години от издаването на Рибния буквар". Монетата ще е есребърна и с номинал 10 лева.

Последната за тази година монета ще бъде пусната през ноември. Тя ще е посветена на българските традиции и ще се казва "Българската гайда". Тя ще е сребърна и с номинал 10 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст