1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Изсякоха най-малкия град върху най-малката монета в света (СНИМКИ)

Блясък

Нумизматичният комплект е издаден в ограничена серия от само 199 броя

Хърватският град Хум, разположен в сърцето на Истрия и известен като най-малкия град в света, е изобразен на най-малката монета в света, която току-що беше изсечена от Хърватския монетен двор.

Диаметърът на златната монета е 1,99 милиметра и тежи само 0,05 грама.

Най-малката монета е част от златен нумизматичен комплект, заедно със златна монета от една унция с мотива на Вишнянската обсерватория. Обсерваторията в Истрия е сред първите пет обсерватории в света по събиране на информация за обекти, близки до Земята (NEO), съобщава CroatiaWeek.

Нумизматичният комплект е издаден в ограничена серия от само 199 броя, като тези комплекти са последните възпоменателни златни монети, издадени с номинална стойност на хърватска куна.

Номиналната стойност на златната монета „Хум“ е една куна.

Ексклузивната опаковка, която съдържа този ценен комплект, е разработена с внимание, проектирана от хърватското студио Design Bureau Izvorka Jurić. LED светлините осветяват кутията, създавайки впечатление за нощното небе, подобрявайки самите златни монети. Комплектът съдържа чифт ръкавици и лупа за наблюдение на най-малката монета.

Изработката на най-малката монета

За да се изсече най-малката възпоменателна златна монета в света е разработена и най-малката матрица. Мотивът е гравиран с помощта на най-модерния Femto лазер на Acsys и технологията за „импулсно коване“, а най-малката монета е изсечена на модерната автоматизирана преса Sack & Kiesselbach.

При такива малки размери има малко пространство за работа. Монетите са сечени една по една. След изсичането отпечатъкът е детайлно обработен с помощта на микроскоп.

„Подготовката за производство на евромонети принуди Хърватския монетен двор да съсредоточи цялата си сила върху еврото. Като последен спомен, преди да влезе в голямото семейство на общността на еврозоната, за да отбележи гордо смяната на валутата, хърватският монетен двор успя да произведе най-малката нумизматична монета в света: 1,99 mm в диаметър, 0,05 g тегло, 1 куна златна монета, която представлява Хум, известен като най-малкия град в света“, казва Дамир Болта, президент на Управителния съвет на Хърватския монетен двор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии