1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Какви рискове крие пазаруването на промоция?

Какви рискове крие пазаруването на промоция?

Експерти предупреждават да бъдем внимателни при твърде високи намаления

Домакинствата в България пазаруват предимно на промоция. Това показват данни на GfK Bulgariа за 2022 г. Според проучването 36% от покупките са направени на намаления.

Експерти обаче предупреждават, че такъв подход в пазаруването крие своите рискове и трябва да бъдем особено предпазливи, когато попадаме на твърде добри предложения. А пък намаления има не само във физическите магазини, но и в онлайн средата, където има скрити капани за потребителите.

Знаем ли за какво плащаме?

Въпреки че цените в сайтовете могат да бъдат по-ниски от тези във физическите обекти, често забравяме за разходите за доставка. Някои търговци пък предлагат освобождаване от такъв тип такси, ако поръчката надхвърля определена сума, по което потребителят може да се подведе. За да не попаднете в тази ситуация, можете да вземете предвид всички скрити разходи в самото начало на пазаруването.

Защо не бива да вярваме на всичко, което виждаме?

Голям недостатък при онлайн пазаруването е, че няма как да бъдем сигурни, че артикулите, които виждаме на снимки, са същите, които ще получим. За да избегнем момента на разочарование от пратката, трябва да проверим предварително дали конкретният онлайн магазин има политики за връщане и в какво се изразяват те – дали ще имаме право на замяна, или ще ни бъде върната конкретната сума, например. Ако върнем стоката, ще трябва ли да платим такса, също е въпрос, който трябва да проучим.

Защо да следим оценки, отзиви и коментари?

Да проучим продуктите, които искаме да си купим, а също и магазините, е най-нормалното нещо при пазаруването – без значение дали го правим онлайн, или от физически обекти. Обратната връзка от потребителите винаги може да ни помогне, за да вземем правилното решение. Това не значи, разбира се, да се доверяваме напълно, защото оценките могат да бъдат дадени от самия сайт.

Защо да правим сравнение на цените?

При пазаруването, особено ако е онлайн, можем бързо, лесно и ефективно да сравняваме цените, така че да намерим най-добрите за нас оферти. Има места, на които дори можем да следим изменението на цената на даден продукт във времето и да получим известие, ако се абонираме за такова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии