Има ли ползи от ресора "Стартъпи и иновации", който България получава в ЕК?

По думи на Радан Кънев на Европа са нужни 800 млрд. евро годишно, за да навакса това изоставане от 15 години в сектора

 

Ресорът на Екатерина Захариева е изключително важен. Очаквам, че ще бъде много добре подготвена, защото всички в ЕК говорят за доклада на Марио Драги за кризата в европейската конкурентоспособност. Най-важният извод от него е, че Европа изостава от останалия свят по отношение на иновации и нови технологии. Това е причината да изоставаме и в икономическия си ръст. Коментира относно изборът на ресор за български еврокомисар - евродепутатът Радан Кънев от ЕНП.   

По негови думи Европа изостава значително по тези критерии от САЩ и Китай, като това не означава, че в Европа не се създават иновации, а че не се използват на нашите пазари.

„Този въпрос не е експертен, той е политически. Драги казва, че на Европа са нужни 800 млрд. евро годишно, за да навакса това изоставане от 15 години“, казва Кънев.

 

Това означава, че Европа трябва да инвестира публични и частни средства, които да дойдат от финансовите пазари, които после да се възвърнат от успешната частна инициатива.

„Най-важният въпрос за нас е какво следва за България и българската политика от доклада на Марио Драги, защото в Европа можем да предвидим къде ща са трудностите, къде ще са тесните места. Те са в националния егоизъм на големите държави обикновено и на техните бизнес интерес. Къде можем ние да действаме изпреварващо и да станем атрактивни за инвестиции“, казва Кънев.

По негови думи образованието е една от точките, е които страната ни може да изпревари останалите страни.

„Цените на тока в Югоизточна Европа са два-три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Според доклада на Драги високите цени на тока ни правят неконкурентни спрямо цените за бизнеса в САЩ. Това означава, че цените в България, Гърция, Хърватия са 4 пъти по-високи“, казва той.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст