1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Къде в България ще се движат двуетажни влакове? (СНИМКИ)

БГ Бизнес

Подписан е договор за доставка на 7 такива

 

Двуетажни влакове ще се движат по българската железопътна мрежа. Министърът на транспорта и съобщенията подписа решение миналата седмица за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), съобщиха за bTV Бизнес Новините от министерството на транспорта и съобщенията.

7 двуетажни влака ще се движат в България

Фирмата, избрана за производството на подвижния състав, е полската “Stadler Polska Sp. z o.o.”., съобщават още от транспортното министерство.

Stadler Polska произвежда влакове за полския пазар и за износ: до края на октомври 2017 г. в завода в Седлце са произведени 375 превозни средства, от които 54 за полски превозвачи и 321 за железопътни оператори в Германия, Естония, Италия, Унгария, Нидерландия и Беларус. 

През септември 2016 г. Stadler Polska Sp. z o.o. и Solaris Bus & Coach S.A. обявиха установяването на сътрудничество в областта на доставката на градски релсови превозни средства и трамваи. 

Предложената цена е 300 513 279,50 лв. Срокът за доставка на подвижния състав е 26 месеца.

Двуетажните влакове са проектирани да развиват скорост от 160 км/ч. Очаква се да обслужват направленията София – Варна, София – Бургас, както и София – Русе.

В средата на този месец (април 2024 г.) се очаква да пристигнат и първите 19 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от Deutsche Bahn. 

С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе. 

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за 1 вагон възлиза на 391 166 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии