1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Ядреното гориво на Westinghouse пристигна, кога ще го заредят в "Козлодуй"?

Ядреното гориво на Westinghouse пристигна, кога ще го заредят в "Козлодуй"?

Очаква се в понеделник да се издаде лицензът за неговото използване

Днешният ден е ключов от гледна точка на това, че първата доставка от свежото ядрено гориво, произведено от Westinghouse - Швеция, е вече на площадката, обяви днес в Атомната електроцентрала „Козлодуй“ министърът на енергетиката служебното правителство Владимир Малинов.

Той зедно с премиера Димитър Главчев участваха в посрещането на първите 43 касети с ядрено гориво, които ще бъдат заредени в Пети блок на атомната централа.

По думите на Малинов стъпки за диверсификацията на горивото са предприети през 2019 г., но процесът е стартирал години назад. „Неслучайно съм тук днес, защото съм участвал в разговорите с Westinghouse през 2009-2020 година“, обяви и служебният премиер Димитър Главчев. 

Министър Малинов обясни, че Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за съхранение на горивото, очаква се в понеделник да бъде издаден и лицензът за неговото използване, пише БТА. Той е получил уверение от ръководството на АЕЦ Козлодуй, че горивото ще бъде заредено в реактора по време на ремонта на блока през месец май.

„Бях информиран от целия управленски  състав на ядрената централата, че процесът ще върви нормално и българското население може да бъде спокойно от гледна точка на сигурност и безопасност“, посочи още министър Малинов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии