1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Ето кога ще стане ясно какви ядрени блокове ще строим

"Бургас-Алексадруполис" ще ни даде независимост, казва Росен Христов

Развитието на ядрени мощности е сложен и бавен процес. Нашето предложение е да се развива ядрената енергетика, защото това е важно за страната, обяви в студиото на "Тази сутрин" по бТВ енергийният министър Росен Христов.

По наши изчисления ни трябват нови 4 ядрени блока. Два за да заместят, тези, които ще излязат от експлоатация до 2050 г. и два, които да помогнат за нарастващото потребление на енергия в страната, добави той.

Снимка: БГНЕС

По думите му в момента се прави предпроектно проучване, за да се отговори на всички въпроси, които са на масата- колко ще струва всичко това, какви технологии ще се ползват, може ли да работят заедно френска с руска технология и други подобни. Най-рано догодина ще имаме отговори на тези въпроси, едва тогава народното събрание ще може да вземе решение да се прави ли това или не, каза министърът.

Той е категоричен, че нвсякъде по света, където се строят ядрени мощности става ясно, че те са икономически обосновани, въпросът е как да направим това да е така и в България.

Що се отнася до петролопровода "Бургас-Алексадруполис", Христов каза, че този проект е много важен за нас. Петролопроводът ще може да доставя петрол от световния пазар и няма да зависим от един доставчик, обясни той.

"По сегашни прогнози цената на газа през април ще бъде около 98 лв. Спрямо март цената пада между 5-10%. Очакваме тенденцията да се задържи. Прогнозните цени за май са за около 90 лв.", добави Христов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5