1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Ето кога ще стане ясно какви ядрени блокове ще строим

Ето кога ще стане ясно какви ядрени блокове ще строим

"Бургас-Алексадруполис" ще ни даде независимост, казва Росен Христов

Развитието на ядрени мощности е сложен и бавен процес. Нашето предложение е да се развива ядрената енергетика, защото това е важно за страната, обяви в студиото на "Тази сутрин" по бТВ енергийният министър Росен Христов.

По наши изчисления ни трябват нови 4 ядрени блока. Два за да заместят, тези, които ще излязат от експлоатация до 2050 г. и два, които да помогнат за нарастващото потребление на енергия в страната, добави той.

Снимка: БГНЕС

По думите му в момента се прави предпроектно проучване, за да се отговори на всички въпроси, които са на масата- колко ще струва всичко това, какви технологии ще се ползват, може ли да работят заедно френска с руска технология и други подобни. Най-рано догодина ще имаме отговори на тези въпроси, едва тогава народното събрание ще може да вземе решение да се прави ли това или не, каза министърът.

Той е категоричен, че нвсякъде по света, където се строят ядрени мощности става ясно, че те са икономически обосновани, въпросът е как да направим това да е така и в България.

Що се отнася до петролопровода "Бургас-Алексадруполис", Христов каза, че този проект е много важен за нас. Петролопроводът ще може да доставя петрол от световния пазар и няма да зависим от един доставчик, обясни той.

"По сегашни прогнози цената на газа през април ще бъде около 98 лв. Спрямо март цената пада между 5-10%. Очакваме тенденцията да се задържи. Прогнозните цени за май са за около 90 лв.", добави Христов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии