1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

България и Гърция ще работят за петролопровод "Александруполис-Бургас"

БГ Бизнес

Премиерите на двете страни подписаха меморандум

Меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас подписаха служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас, предаде БТА.

Двамата министри подписаха и меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

Предвижда се създаването на работна група на високо равнище, с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция и заинтересовани субекти от двете страни, която да извърши необходимите предварителни проучвания, да изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровод Александруполис - Бургас, да анализира вариантите за неговото финансиране и да подготви план за действие за реализирането му, с цел въвеждане в експлоатация на тръбопровода до края на 2024 г., посочват от прессекретариата на държавния глава. Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява, като минимум, пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Меморандумът за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ е в изпълнение на регламент на ЕП, приет миналата година. Според нето всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии