1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерти от САЩ направиха оценка на оборудването за АЕЦ "Белене"

БГ Бизнес

Каква е целта на инспекцията

 

Съединените щати, България и Украйна се радват на дълбоко приятелство, което се корени в споделения ни ангажимент към демокрацията, просперитета и сигурността. И трите страни споделят убеждението, че ядрената енергия е важен източник на надеждна и чиста енергия, необходима за постигане на съответните им цели по отношение на климата и енергийната сигурност, съобщиха от посолството на САЩ у нас. 

По искане на правителството на България и правителството на Украйна технически екип на САЩ пристигна на 10 май в София за срещи с български правителствени служители, за да подготви инспекцията на ядреното оборудване в Белене.

Снимка: Мариана Трифонова

 

От 13 до 16 май американски, български и украински експерти извършиха на място техническа оценка на избрано оборудване за атомни реактори от типа ВВЕР/В-466, което се съхранява в продължение на няколко години в Белене. 

Целта на инспекцията беше да се предостави оценка от трета страна за състоянието и мерките за консервация, използвани за поддръжка на оборудването.

Снимка: Мариана Трифонова

Американският правителствен екип включваше технически експерти от Държавния департамент на САЩ, Министерството на енергетиката на САЩ, Националната лаборатория в Оук Ридж и Националната лаборатория в Аргон, които работеха заедно с представители на правителството на България, Националната електрическа компания на България (НЕК) и техническа делегация от Националната компания за производство на ядрена енергия на Украйна „Енергоатом“. 

Правителството на САЩ високо цени отличната подкрепа, оказана от правителството на България, Министерството на енергетиката на България, Българския енергиен холдинг и НЕК по време на това посещение, се казва още в позицията на посолството.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии