1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Да бъдеш диджей за един ден: Лицензът вече струва 80 лева

БГ Бизнес
 

До края на януари диджеите ще могат да получат 10% отстъпка за годишен лиценз. Това е част от новите условия, включващи и по-ниски ставки на "Музикаутор" за механично възпроизвеждане на музикални и свързани с тях литературни произведения от диджеи. 

Според новата тарифа лицензът за диджеите за един ден е 80 лева, за три месеца – 160 лева, за шест месеца –240 лева, а за цяла календарна година – 320 лева, и може да бъде платен еднократно или разсрочено. 

Събраните от лицензиране авторските възнаграждения пък ще се разпределят от дружеството веднъж годишно към авторите.

Новата тарифа е утвърдена от Министерство на културата в края на ноември миналата година, но отчисленията по нея влизат в сила от първи януари 2023 година. 

"За професионалната си дейност всеки диджей следва да получи лиценз за възпроизвеждане на произведенията от плейлистите, които създава, върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове. В противен случай музиката, която е записана на тези устройства, не може да бъде използвана за публично изпълнение, а само за лично ползване в колата или у дома. Липсата на уредени авторски права, т.е. липсата на валиден лиценз води до нарушаване на конкуренцията и компрометиране на редица представители на бранша", казват от Музикаутор.

Официана позиция на Асоциация на професионалните сватбени дисководещи

"ДА БЪДЕШ ДИДЖЕЙ ВСЕ ОЩЕ НЕ СТРУВА НИЩО! През 2020г Музикаутор представиха тази тарифа за механично възпроизвеждане и тя бе издадена като заповед от Министерство на културата. Ние от национална Асоциация на професионалните сватбени дисководещи (НАПСД) обжалвахме заповедта и съдът я отмени. След което министерството на културата пусна втора заповед която НАПСД също обжалва. Към днешна дата обжалването не е приключило и няма правно основание такава тарифа да влиза в сила. Не прави чест на "Музикаутор" за пореден път да пуска невярна информация."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии