Дължим ли данък за бакшишите?

БГ Бизнес

Има ли промяна в закона за данъците?

 

Бакшишите са често срещана форма на възнаграждение в сектори като ресторантьорството, хотелиерството и други услуги. Много хора в тези индустрии разчитат на бакшишите като основна част от своите доходи. В наши дни, в различните държави са установени определени суми, които задължително да се оставят като бакшиш. За разлика от други страни, в България няма установен ред, при какви условия се дава бакшиш. Въпреки това и в нашата страна е честа практика да се оставя бакшиш, когато обслужването е на ниво.

Сервитьорите обаче са изправени пред дилема, когато стане въпрос за такъв тип възнаграждения от доволни клиенти. Трябва ли да се плащат данъци върху бакшишите? И трябва ли да се декларират пред НАП? Ето какви са изискванията в България:

Данък бакшиш

През 2023г. управляващите искаха получените бакшиши в ресторанти и заведения да се облагат с данък и осигуровки- Текстовете бяха в проектозакона за данъка върху доходите на физическите лица.

 

Според предложената редакция на Закона за данъка върху доходите на физическите лица, работодателят ще трябва да декларира и обложи бакшишите, които са получили служителите му. Не е ясно, обаче кой би направил това доброволно, освен ако плащането не е с карта. Мярката стана известна като „бонус-донос“ и  предвиждаше, при подаване на сигнал в НАП за данъчно нарушение, подалият да получи премия от 10 на сто от укритата сума.

Текстовете бяха приети на първо четене, но при второ четене мярката бе отхвърлена.

Защо искаха да променят закона?

Снимка: iStock

В мотивите за промяна на законодателството се посочва, че причините са свързани с необходимостта от легализиране на доходите и установяване на коректни наличности в касите на търговците. Браншът се противопостави на възможната промяна и категорично бе против това решение.

 

Какво казва законът?

В България, данъчното облагане е регулирано от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). В сайта на НАП е пояснено как се определя облагаемият доход по трудови правоотношения : „Облагаемият доход от трудови правоотношения е: трудовото възнаграждение и други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на необлагаемите доходи.“

Снимка: iStock

 

Промяната трябваше да бъде следната: „облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, включително всички предварително неопределени допълнителни парични плащания.“ Пояснява се, че "предварително неопределени допълнителни парични плащания" са плащания за добро обслужване, които не са предварително определени, получени при и по повод изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя, включително когато не са платени пряко от работодателя.

Към момента няма промяна в закона, която да посочва, че бакшишите подлежат на данъчно облагане в България.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст