Безопасна за пиене ли е чешмяната вода в България?

БГ Бизнес

Обикновено водата във всеки район има свои особености

Вероятно пиете вода от чешмата у дома всеки ден. Но дали това може да представлява опасност за здравето ни? Водата винаги съдържа някои минерали и замърсители, но е безопасна за пиене само в рамките на определени установени нива. Що се отнася до безопасността на питейната вода, чешмяната и бутилираната вода са сравними. Съответните регулаторни органи винаги управляват стандартите за питейна вода, за да гарантират, че тя отговаря на условията за безопасност, съобщават "Активни потребители".

Безопасността на чешмяната вода може да варира в зависимост от различните региони в една държава. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безопасна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на ЕС, който гарантира безопасността на чешмяната вода в своите страни членки.

Различни варианти

Ако все още се колебаете относно пиенето на вода от чешмата, може да се изкушите да инвестирате в големите пластмасови бутилки за вода, които се продават във всички супермаркети и хранителни магазини. Но помислете за следното: според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само 9% от пластмасата в света се рециклира, а по-голямата част завършва на сметищата или още по-лошо – в океана. Филтрирането на чешмяна вода у дома е много по-добър вариант. Има цели системи за третиране и пречистване на вода, но те не са толкова достъпни и евтини колкото по-простите системи за филтриране на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър.

Ако пък си поставите за цел да носите бутилка с вода, за да останете хидратирани през целия ден, може да заложите на бутилка за вода с вграден филтър. Пиенето на филтрирана вода от чешмата не само, че е по-добро за вашето здраве и околната среда, но и ще ви спести пари в дългосрочен план, тъй като намалява постоянните разходи за бутилки с вода.

Снимка: iStock
Едно наум

Потребители от различни краища на страната от време навреме „пропищяват“ от замърсена, дори кална чешмяна вода. Как сами да установим дали тя е опасна за пиене? Въпреки че чешмяната вода е по начало безопасна за консумация, има много условия, които могат да причинят замърсявания и да нарушат качеството ѝ. Има 7 признака, които подсказват, че чешмяната вода не е безопасна за пиене:

Необичаен вкус. Забелязвате метален, мазен или рибен вкус.

Миризма на хлор.
 Хлорът се добавя с цел унищожаване на бактерии и вредни микроорганизми. Количеството хлор обикновено не е опасно, но може да не ви хареса вкусът.

Миризма на сяра. Ако забележите миризма на развалени яйца, това вероятно е сяра, която е естествен минерал, който обикновено не е вреден.

Мътен, разпенен вид. Много системи за третиране не филтрират естествено срещащи се минерали, които могат да придадат мътен вид на водата. Ако мътният вид и пяната не изчезнат постепенно, това може да е причинено от бактерии и не трябва да пиете водата. 

Ниско водно налягане. Това може да е знак, че вашите тръби са запушени и корозирали от натрупване на утайка и котлен камък и съответно водата, която излиза от кранчето, не е годна за пиене. 

Почерняване, мръсотия или утайки в мивката. В такъв случай е очевидно, че не е добра идея да пиете от тази вода. 

Правителствени насоки и предупреждения за аварии. Местните власти обикновено уведомяват обществеността за опасни проблеми с питейната вода.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст