България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна

По думи на птицевъдите цената на украинските яйца е между 20 и 30% по-евтина от тази на българските

 

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на предстоящото днес заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.

На този съвет страната ни ще бъде представена от служебния земеделски министър Георги Тахов.

Очаква се по време на срещата си земеделските министри на страните членки да дискутират ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на руската инвазия в Украйна. По настояване на асоциацията на птицевъдите България ще поиска забрана на вноса на украински яйца, каза министър Тахов:

"Ние без решение на Европейската комисия не можем да направим нищо. Първата стъпка, която направихме, е през един АТМ регламент – тези стоки – яйцата, ги включихме първо към стоки с по-високо мито, а вече предприемаме една друга крачка – на предстоящия съвет ще поискам абсолютно тяхната забрана.

 

Министрите ще направят и преглед на втората година от изпълнението на стратегическите планове по Общата селскостопанска политика. 

Припомняме, че от началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което е 400% преизпълнение на квотата, а страната ни държи 12% от вноса на украински яйца в ЕС. Това създава сериозни проблеми пред българските птицевъди, коментира Даниел Божанов, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

По думи на птицевъдите цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30% по-евтина от българските яйца, което за продукт като яйцата е огромна разлика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст