България е страната в ЕС с най-нисък акциз за цигарите

Къде са най-големите пазари за контрабандни цигари?

 

Пушачите в Европейския съюз плащат много повече за данъци и акцизи, отколкото за самите цигари, отчита международният мозъчен тръст Tax Foundation в публикация на електронната си страница, съобщава БТА.

Къде са най-високите акцизи?

През 2024 г. страните членки на ЕС средно са налагали акцизи върху цигарите, надхвърлящи 80 процента от продажната цена на дребно. По данни на Tax Foundation тези налози са увеличили средните цени за потребителите с повече от 450%. Най-високият акциз на цигарите в Европейския съюз се налага в Ирландия - 9,92 евро за кутия от 20 цигари, следвана от Нидерландия - 7,66 евро, и Франция - 7,45 евро.

Къде са най-ниските?

Най-ниският акциз е в България - 1,92 евро за кутия от 20 цигари. На следващите места по най-ниски данъци са Полша и Хърватия, съответно 2,33 евро и 2,52 евро. Контрастно на това в проучването се посочва, че пушачите в Европейския съюз плащат много повече за данъци и акцизи, отколкото за самите цигари.

Пазари на контрабандни стоки

 

Най-големите пазари за незаконни цигари като процент от общото потребление са във Франция (32%), Ирландия (24%) и Гърция (21%). Във Франция е почти половината от незаконното потребление в ЕС.

KPMG изчислява, че повече от 35 млрд. фалшиви и контрабандни цигари са били консумирани в ЕС през 2022 г., което възлиза на 8,2% от общото потребление на цигари и загуба от 11,3 милиарда евро от данъчни приходи. Потреблението на фалшиви цигари расте с високи скорости, очаква се Европейската комисия да преразгледа актуализациите на данъчната политика относно тютюна.

Минимален акциз

Минималният общ акциз е поне 60% от националната среднопретеглена цена на дребно, като тези минимални стойности се запазват от 2014 г. насам. Държавите членки, които налагат по-висока специфична ставка от поне 2,30 евро за опаковка, не е необходимо да изпълняват изискването за 60%.

Европейската директива утвърждава само минимални ставки, но всички страни налагат по-високи ставки, отбелязва проучването.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст