1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

България е на дъното в ЕС по младежи, които работят и учат едновременно

БГ Бизнес

Пред нас са само Словакия и Румъния

България е на дъното по работещи младежи в Европейския съюз. Едва 5% от учащите на възраст между 15 и 29 години работят, докато учат, показват данни на Евростат за 2021 г. Пред нас са само Словакия (4%) и Румъния (2%).

Средно в страните от ЕС около 23% от студентите работят и учат едновременно. Нивото на безработица в тази група е около 3 на сто.

Статистиката дава поглед върху това колко бързо младите могат да се пренасочат от училището и университета към пазара на труда. В някои страни студентите работят почасово, през уикендите или по студентски програми, което прави по-лесен процесът по намиране на работа след завършване на образование, но това зависи до голяма степен от системата, характеристиките на пазара на труда, а също и от културните различия.

Според Евростат за част от страните в Централна и Източна Европа, включително и България, се наблюдава ниско ниво на заетост сред студентите, което се дължи основно на липсата на възможности на пазара на труда.

Холандия пък е страната с най-висок процент на млади хора, които едновременно учат и работят. 70% от младежите в страната са били заети през 2021 г. Следват Дания с 49% и Германия с 42%.

Най-голяма е безработицата сред студентите, които търсят работа, въпреки че не са заети, в Швеция - 14 на сто. В Нидерландия тя достига 7 на сто. В Чехия, Румъния, Унгария и Хърватия безработицата сред студентите е под 1 на сто, според данните на Евростат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии