Алибегов: Повишаването на ДДС със сигурност ще вдигне цените в ресторантите

Сметката на Министерството на финансите ще излезе много крива, каза той пред businessnovinite.bg

 

В поредния опит за увеличаване на приходите в бюджета, Министерството на финансите предложи вдигане на ставката на ДДС за ресторантьорите, което, според председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, би нанесло тежък удар на сектора и цялата туристическа индустрия. Пред bTV Бизнес Новините, Алибегов каза, че новата мярка е в разрез с практиките в повечето европейски страни, които традиционно предлагат по-ниско ДДС за сектора, а ефектите от увеличението на ставката ще са значително по-негативни, отколкото държавата предполага.

Нелоялна конкуренция на международно ниво

Председателят на асоциацията подчерта, че повишената ставка на ДДС прави България неконкурентоспособна спрямо други популярни туристически дестинации в Европа, където намаленото ДДС е стандарт за туристическия сектор от десетилетия. 

"5% от тези 11% разлика, ги плащаме като корпоративен данък в бюджета. Другите 7% ги ползваме за инвестиции в бизнеса, за реклама и за вдигане на заплатите на персонала. В нашия сектор са най-големите заплати, за последните две години. Когато тези 7% ги няма спират инвестициите и ще се наложи обектите да затворят, тъй като ще се изисква актуализация на цените", отбелязва той.

 

Високи разходи и трудности в работната ръка

Един от основните проблеми пред сектора е високият разход за персонал. Ресторантьорството и хотелиерството не могат да автоматизират дейността си както в други отрасли – всеки аспект от услугата изисква ръчен труд.

„Работната ръка е толкова скъпа, че не се връзва. Тя изяжда цялата печалба.“, заявавя Алибегов пред нашия екип.

"Например аптеките, една аптека прави оборот от 5 хил. лв за един ден с двама човека на касата, две заплати така да кажем. Едно заведение прави 5 хил. лв оборот с 12-15 човека. Тоест 12 заплати." обяснява председателят.

 

Заплахи за инвестиции и запазване на работните места

С повишаването на ставката на ДДС, ресторантьорите прогнозират необходимост от актуализация на цените, което би отблъснало част от клиентелата и би довело до спад в оборотите. Това, според Алибегов, ще предизвика негативен цикъл от затваряне на обекти и освобождаване на персонал. Представителят на бранша твърди, че очакванията на държавата за допълнителни 400 млн. лева от увеличението са погрешно изчислени.

"В момента, в който се вдигат цените, оборотите ще паднат, обектите ще затворят, ще се освободят хора, ще паднат осигуровки. Така че тази сметка на Министерството на финансите ще излезе много крива и трябва след това да се каже кой ще плати цената.“, добавя той.

 

Според Алибегов, увеличението на ДДС не само че няма да доведе до очаквания ръст в приходите за бюджета, но ще вкара много предприятия в тежка и дългосрочна криза. Последните три години браншът отчита по-голям общ данъчен принос, включително от корпоративни данъци, в сравнение с 2018-2019 г., когато ставката на ДДС беше 20%. Наблюдава се изсветляване на сектора, значително намаляване на нарушенията и подобряване на условията за служителите. Ето защо според председателят няма смисъл от завишение на ставката, след като 21 страни в ЕС отдавна са приели по-ниско ДДС за ресторантьорството, признавайки ключовата роля на сектора в заетостта и икономиката.

Какво означава това за крайният потребител?

Несъмнено ще има актуализация за цените за крайният потребител. Освен това Алибегов отбеляза, че критиката, които получи сектора, че след като ДДС-то бе свалено, цените също не се промениха, е неоснователна. „Това не е вярно. Задържахме цените. Да, не ги свалихме, но се задържаха, защото ако видите инфлацията през последните две години и как всичко поскъпна, цените в заведенията са нараснали само с 5 до 8%“

Част от инфлационния натиск остава скрит за клиентите, тъй като се поема от собствениците, но този „буфер“ не може да бъде постоянен. Затова браншът настоява за среща с Министерството на финансите, за да подчертае, че при ставка от 20% рисковете от „сиви практики“ нарастват - криене на оборот, недеклариране на доходи, недеклариране на осигуровките. Подходът на ЕС, залагането на по-нисък ДДС за сектора, вече е доказал ефективността си.

Какво следва?

Ресторантьорският сектор ще продължи да настоява за диалог с Министерството на финансите, като представи актуализирани данни от Националната агенция по приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ), които да покажат, че приносът на бранша е по-голям при по-ниска ставка на ДДС. Ще бъдат представени и допълнителни анализи пред парламентарно представените партии в опит да се предотврати предложеното увеличение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст