1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Милиони долари срещу информация: Ружа Игнатова с рекордна награда в списъка на ФБР (ВИДЕО)

Милиони долари срещу информация: Ружа Игнатова с рекордна награда в списъка на ФБР (ВИДЕО)

Има ли други от списъка на 10-те най-издирвани, за които е обявена награда от 5 млн. долара

 

Списъкът на ФБР с десетте най-издирвани бегълци съществува от 14 март 1950 г. Репортер на "Интернешънъл нюз сървис (предшественик на "Юнайтед прес интернешънъл") иска от Бюрото имената и описанието на "най-жестоките момчета", които Бюрото би искало да залови.

Полученият материал предизвиква толкова голяма публичност и има толкова голям отзвук, че покойният директор на ФБР Джей Едгар Хувър въвежда програмата "Десетте най-търсени бегълци". Първият човек, който е включен в списъка, е Томас Джеймс Холдън, издирван за убийството на съпругата си, нейния брат и доведения ѝ брат. 

Предлагат ли се награди за "Десетте най-издирвани бегълци"?

ФБР предлага награда в размер до 250 000 долара за информация, която води директно до ареста на "Десетте най-издирвани бегълци". В някои случаи предлаганата награда е над 250 000 долара.

Вчера американският посланик в България каза, че Съединените щати обявяват нова награда за информацията, която може да доведе до ареста на Ружа Игнатова. Наградата е на стойност до 5 млн. долара.

От публикувания списък на сайта на ФБР с десетте най-издирвани бегълци става ясно, че награда в подобен размер се предлага само за информация, свързана с Ружа Игнатова и още двама издирвани - Юлан Кариас и Уилвър Паломино. Първият е обвинен на федерално ниво в Южния окръг на Ню Йорк в рекетьорски заговор, заговор за внос на кокаин, както и в притежание и заговор за притежание на картечници. 

Паломино се издирва за наркотероризъм, международен заговор за разпространение на кокаин и международно разпространение на кокаин. 

За Ружа Игнатова е записано, че се издирва за предполагаемо участие в мащабна схема за измама.

 

Предполага се, че от около 2014 г. Игнатова и други лица са измамили с милиарди долари инвеститори по целия свят. Игнатова е основател на OneCoin Ltd., дружество със седалище в България, което е предлагало на пазара предполагаема криптовалута.

 

За да изпълни схемата, Игнатова, както се твърди, е направила неверни изявления и представи пред физически лица, за да привлече инвестиции в OneCoin.

Твърди се, че тя е инструктирала жертвите да прехвърлят инвестиционни средства към сметки в OneCoin, за да закупят пакети OneCoin, като е накарала жертвите да изпратят банкови преводи, представляващи тези инвестиции. Смята се, че по време на схемата OneCoin е измамила жертвите с повече от 4 млрд. долара. 

 

За друг издирван от списъка наградата е 2 млн. долара, а за всички останали - 250 000 долара. 

Някои интересни факти за списъка "Десетте най-издирвани бегълци":

От създаването на програмата в списъка "Десетте най-издирвани бегълци" са включени 532 бегълци, като 494 от тях са били задържани или открити.

  • 163 бегълци са били заловени/открити в резултат на сътрудничеството на гражданите.
  • Двама бегълци са задържани в резултат на посещение на ФБР.
  • Най-краткото време, прекарано в списъка на "Десетте най-издирвани бегълци", е два часа - от Били Остин Брайънт през 1969 г.
  • Най-дългото време, прекарано в списъка на "Десетте най-издирвани бегълци", е повече от 32 години - Виктор Мануел Герена.
  • Девет бегълци са арестувани преди публикуването и освобождаването им, но все още се считат за официално включени в списъка.
  • Най-възрастният човек, попаднал в списъка, е 80-годишният Юджийн Палмър, който е добавен през май 2019 г.

Кой всъщност решава кои бегълци да бъдат включени в списъка? 

Отделът за криминални разследвания (CID) в централата на ФБР призовава всички 56 теренни служби да представят кандидати за списъка на ФБР "Десетте най-издирвани бегълци". Получените кандидатури се разглеждат от специални агенти в CID и Службата за връзки с обществеността. След това изборът на "предложения" кандидат(и) се изпраща на изпълнителното ръководство на ФБР за окончателно одобрение. 

По какви критерии се взема това решение?

На първо място, лицето трябва да има продължително досие за извършване на тежки престъпления и/или да се счита за особено опасна заплаха за обществото поради текущи обвинения в престъпления.

Второ, трябва да се смята, че публичността в цялата страна, която програмата осигурява, може да бъде от полза за задържането на беглеца, който от своя страна не трябва вече да е известен поради друга публичност.

Колко жени са били в списъка на "Десетте най-издирвани бегълци"?

Единадесет. Първата, Рут Айземан-Шир, е добавена през 1968 г. за отвличане, изнудване и други престъпления.

Ружа Игнатова е добавена на 30.06.2022 г.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии