1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Тревожите се от съкращения? Топ 5 съвета за търсещите работа по време на криза

Топ 5

Ето и съветите

Все повече хора се оказват без работа или се притесняват, че скоро ще останат без такава заради решението на редица технологични компании, които замразиха наемането на работници и решиха да съкратят персонал.

Молбите за безработица достигнаха 8-месечен връх миналата седмица в САЩ. Те са се увеличили със 7 000 и достигнаха 251 000 през седмицата, приключваща на 16 юли, което прави 4-седмичното увеличение с 4 500 до 240 500, според Министерството на труда. 

Действителното ниво на безработица през юни, който е последният отчетен месец все още е най-ниското ниво от 3,6%.

Страховете от предстояща рецесия накараха близо 80% от американците да се тревожат за сигурността на работата си. Тъй като в близко бъдеще се очакват още съкращения, може би се чудите как да се подготвите в случай на уволнение или какво да направите, ако загубите работата си.

Поддържайте връзка с приятели и познати 

"Връзките винаги могат да ускорят успеха ви", казва Кимбърли Браун, кариерен коуч и автор на Next Move, Best Move.

Знайте, че ако имате познат във фирма, където ще кандидатствате на работа, то е добре да имате познат в нея, за да може някой да каже добра дума за вас. По този начин поне ще се доближите до челните позиции за покана за интервю. 

Това разбира се не е най-важното, но поне може да помогне. Добре е също и акаунтът в LinkedIn да бъде активен. 

Обърнете се към предишни работодатели или компании, където сте кандидатствали за работа

Интервютата с губещи предишни работни места и предложения за работа показват, че поддържането на взаимоотношения с набиращите персонал може да бъде от ключово значение.

Продължавайте да се учите

Получаването на сертификат за квалификация е един от начините да останете конкурентоспособни като кандидат както и да поддържате уменията си актуални. Уверете се обаче, че това, което учите ще ви бъде наистина от полза. 

Усъвършенствайте уменията си за интервю

Трудно е, когато човек е бил съкратен да се не се чувства отчаян, но въпреки това е добре самочувствието и умението за разговаряне с HR да бъде съхранено. Методът STAR (ситуация, задача, действие и резултат) за отговаряте на въпроси за поведенческо интервю, е изключително успешен. Там кандидатите за работа описват конкретна ситуация и какви стъпки биха били предприели, за да постигнат дадена цел или какъв ще бъде резултатът. 

Бъдете отворени за нови възможности

Бъдете гъвкави относно намирането на работа по време на рецесия, особено, ако скоро сте завършили своето образование. В условия на рецесия трябва да се мисли за по-широк кръгозор от професии, дори и в друга област. 

В някои случаи уволнението може да осигури време да обмислите смяната на сферата. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5