1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Топ 5: Спортовете с най-много фенове в света

Топ 5: Спортовете с най-много фенове в света

В наши дни популярността му става още по-голяма с развитието на технологиите

 

Спортът е познат от древни времена и включва всички форми на физическа активност и игри, които имат за цел да използват, поддържат и подобряват физическите способности и умения на човека. Освен това, всички тези дейности, познати на хората, осигуряват наслада на участниците, както и развлечения за зрителите.  

В наши дни спортът привлича вниманието на милиони фенове по света, като популярността му става още по-голяма с развитието на технологиите. Ето кои са 10-те спорта с най-много фенове на живо и по телевизията:  

Хокей  

Хокеят е един от най-обичаните спортове в света. Сериозни традиции той има в страни като Канада, САЩ, Русия, Финландия, Швеция, Чехия, Словакия и Германия, които имат силни местни първенства. Най-популярното от тях е Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

Хокеят на лед е част от програмата на Зимните олимпийски игри от самото им начало, от първото им издание през 1924 г. в Шамони, Франция. Има и разновидност - на трева, която в последните години събира все повече последователи. Хокеят е съревнование между два отбора с по пет полеви играчи и един вратар, които се стремят да си отбележат гол, вкарвайки шайбата във вратата на противниковия отбор. Според проучване, той се наблюдава от 2,2 млрд. души по света.  

Баскетбол  

Създаден през 1891 г. от канадския професор Джеймс Нейсмит, тази спорт също има запазено място сред най-обичаните от публиката. С общо 850 млн. последователи баскетболът се превръща в истинска наслада за любителите на отборните спортове. Играта поставя един срещу друг два тима, които имат по петима състезатели, на правоъгълно игрище. Всеки от играчите има различна позиция, като целта на всеки от тях е да вкара топката в кош, кoeто може да стори от различна дистанция и за това получава получава различен брой точки.

Най-известната и най-добре платена лига в света е НБА. Популярността на баскетбола обаче е не по-малка на Стария континент, благодарение на Евролигата и Шампионската лига. Играта с оранжевата топка също е част от семейството на олимпийските спортове. 

Крикет 

Познат на света от 16-ти век от Югоизточна Англия, този спорт става известен с разширяването на Британската империя и с първите международни мачове през втората половина на 19-ти век. Играе се с топка и бухалка между два състава от 11 души на терен, който има поле от 22 ярда (б.а. - 20 метра). 

Крикетът е на особена почит в Южна Азия, Австралия, Обединеното кралство, Южна Африка и Западна Индия. Най-успешната страна, практикуваща този спорт, е Австралия, чийто тим има седем международни трофея, включително 5 световни купи. Почитателите му на планетата достигат до 2.5 млрд. души.

Футбол 

Футболът е семейство отборни спортове, които включват в различна степен ритане на топка до отбелязването на гол. Игри, подобни на тези, са познати още в Древен Китай, Древна Гърция и Рим, както и при индианците. Известността на футбола нараства значително през Средновековието, особено в Англия.

Към наши дни футболът се практикува от повече от 250 млн. играчи от над 200 нации, което го прави най-популярният спорт в света. В Европа той е на особена почит, особено в страни като Англия, Испания, Португалия, Италия, Сърбия и др. Шампионската лига е турнирът, който му дава още повече публика. Събира аудитория от около 4 млрд. зрители.  

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии