1 USD
1.72487 BGN
Петрол
61.46 $/барел
Bitcoin
$104,936.0

В този ресторант получавате бургера си за 27 секунди

Нова роботизирана технологии повиша скоростта за приготвяне на ястие

В американски ресторант в Лос Гатос, Калифорния, роботизирани технологии вече трансформират начина, по който се приготвя бързата храна. Новаторската концепция, представена от компаниите ABB Robotics и BurgerBots, показва как автоматизацията може да повиши скоростта и точността при приготвяне на ястия. С помощта на специализирани роботи, ресторантът успява да сервира бургери само за 27 секунди.

  • Какви роботи използват?
  • Как се извършва технологията?
  • Ще се развиват ли още технологиите в ресторантьорството?

Снимка: Getty Images/iStock

Системата използва два основни робота – IRB 360 FlexPicker и YuMi, които работят съвместно в автономна клетка за сглобяване на бургери. Тези роботи осъществяват всички ключови стъпки от поставяне на кюфте до добавяне на гарнитури. Те са ръководени от данни, съхранявани в QR кодове, прикрепени към подноси. Това позволява максимална хигиена, бързина и персонализиране на всяка поръчка.

Интегрираната система позволява също така проследяване на съставките в реално време – от наличностите на маруля и домати до различни подправки. Това се осъществява чрез контролера на ABB, който свързва както роботизирани, така и стандартни системи в кухнята, осигурявайки мониторинг и управление на ресурси.

Процесът започва с прясно приготвено кюфте, поставено в специална кутия, която се придвижва по конвейер, докато роботите добавят избраните съставки. В крайна сметка робота довършва сглобяването на бургера. Високата скорост и прецизност на процеса позволяват не само по-добро обслужване, но и оптимизация на работния поток в ресторанта.

Снимка: Getty Images/iStock

Марк Сегура, ръководител на отдел „Роботика“, подчертава, че роботите могат да поемат повтарящи се и трудоемки задачи, освобождавайки персонала да се концентрира върху клиентското обслужване и създаване на преживявания, предава Interesting engineering.

Резултатите от скорошно проучване сочат, че 67% от служителите в хотелиерския и ресторантьорския сектор подкрепят използването на роботика за намаляване на неприятните, опасни или рутинни дейности. Освен това, 63% са ентусиазирани от възможността роботите да улеснят работата им, а 65% биха приветствали такава технология, ако тя подобри безопасността на работната среда.

Собственичката на BurgerBots, Елизабет Труонг, споделя, че в близките пет години повечето ресторанти ще възприемат поне частична автоматизация – било то в подготовката, сглобяването или дори обслужването на място. Според нея тази тенденция няма да бъде просто иновация, а необходим отговор на нуждите на съвременната хранителна индустрия.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM 

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Виж всички предложения от брошурата тук