Този малък робот помага на болни деца да посещават училище

Ученикът може да управлява робота дистанционно с помощта на приложение

 

Когато децата са хронично болни и не могат да посещават училище, не само заболяването може да бъде изтощително – отделянето от класната стая и приятелите се отразява на психиката на детето. За млади хора, подложени на дългосрочно лечение, норвежката компания No Isolation разработи робота AV1, който може да заеме мястото на дете в клас, като му служи като очи, уши и глас и му помага да поддържа връзка със своите съученици, съобщава CNN.

Как изглежда робота?

AV1 изглежда като празна, опростена версия на човешка глава и торс. Може да се върти на 360 градуса и е снабден с камера, микрофон и високоговорител. Учителите го поставят на бюрото в класната стая и ученикът го управлява дистанционно с помощта на приложение, за което им се дава уникална парола. 

 

„Децата могат да докосват или плъзгат пръста си около екрана, за да разгледат различни ъгли на класната стая“, казва Флорънс Солсбъри, маркетинг директор на No Isolation.

Ученикът може да говори с учителя или съучениците си през високоговорителя, а приложението, свързано с робота, има опция за „вдигане на ръка“, която прави светлинен проблясък върху главата на робота. Децата могат също така да избират емотикони, които да се показват в очите на робота.

Колко струва един такъв робот?

Солсбъри казва, че има 3000 активни AV1 робота в 17 страни, предимно във Великобритания и Германия, като и в двете работят над 1000 от роботите. Във Великобритания училищата могат да наемат AV1 за около 150 паунда или 200 долара на месец. Могат да изберат еднократна покупка за 3,700 паунда, което е малко под 4,960 долара, с допълнителен пакет услуги от 780 паунда (около 1,045 долара) годишно.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст