Ставате ли за олимпиец? AI ще ви каже

Новата технология прогнозира кои са бъдещите златни медалисти

 

Светът се сбогува с Париж и летните Олимпийски игри, но остава въпросът: Коя е следващата генерация на олимпийци? Феновете на Олимпийските игри изпробват нова система за откриване на таланти, задвижвана от AI, която се надява да намери кои са бъдещите златни медалисти. Разработчиците имат за цел да използват преносима версия на технологията, за да разпространят тази напреднала спортна наука в отдалечените райони по света.

Тестовете  

Снимка: Reuters

Докато Игрите бяха в разгара си, близо до стадиона се провеждаха тестове, задвижвани от изкуствен интелект, които показваха на феновете дали имат физическите данни и потенциала да бъдат бъдещи участници в Олимпийските игри, съобщава BBC. В тези тестове се включват и две деца от Йокохама, Япония – братята Такто и Томо, които са съответно на седем и четири години.

Какво включват тестовете

Тестовете, които включват бягане, скачане и измерване на силата на захвата, събират данни за различни физически характеристики като сила, издръжливост, време за реакция, ловкост. След това тези данни се анализират и сравняват с показатели от професионални и олимпийски спортисти, за да се оцени атлетичният потенциал на всеки участник. „Използваме компютърно зрение и събрани данни, така че обикновеният човек да може да се сравни с елитни атлети и да види към кой спорт е най-добре физически приспособен“, казва Сара Викерс, ръководител на олимпийската и параолимпийската програма на Intel.

 

След като завърши тестовете, на всеки участник се казва кой спорт би бил най-подходящ от списък с 10 възможни. Intel казва, че всички данни, събрани от хората, които участват, се изтриват след като процесът приключи.

Резултати

Младият Такто получава своите резултати - той е идентифициран като потенциален спринтьор. Детето е възхитено и се замисля за кариера на спринтьор, въпреки че казва, че в момента предпочита футбола и тениса, съобщава BBC.

Преносим AI

Снимка: iStock

Системата с изкуствен интелект има много по-малък и преносим аналог, който може да работи на повечето устройства, които имат камера и малко изчислителна мощност. Тази AI технология може да оцени представянето на хората само чрез анализиране на видео от камерата без нужда от физически сензори. Международният олимпийски комитет наскоро пренесе системата в Сенегал, където обиколи пет различни села и оцени атлетичния потенциал на повече от 1000 деца. На всички деца с високи показатели са предложени места в спортни програми, за да видят докъде могат да развият способностите си.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст