1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Скарлет Йохансон "шокирана" от гласа на ChatGPT - каква е причината?

Технологии

Миналата година тя отказва на компанията да озвучава чатбота

 

Скарлет Йохансон казва, че е била "шокирана и ядосана", когато е чула гласа ChatGPT на OpenAI, който е звучал като нейния, пише CNBC. Актрисата заяви, че OpenAI са използвали "ужасяващо подобен" на нейния глас за новия си чатбот ChatGPT 4o, въпреки че е отказала искането на компанията да предостави гласа си. 

OpenAI обяви, че вече няма да използва гласа, но не посочи защо.

"През септември миналата година получих предложение от Сам Алтман, който искаше да ме наеме да озвучавам настоящата система ChatGPT 4.0", пише Йохансон в изявление, което неин представител споделя с NBC News.

Снимка: Reuters

 

"Той ми каза, че смята, че като озвучавам системата, мога да преодолея пропастта между технологичните компании и творците и да помогна на потребителите да се чувстват комфортно със сеизмичната промяна, касаеща хората и изкуствения интелект. Той каза, че чувства, че моят глас ще бъде успокояващ за хората".

"След дълъг размисъл и по лични причини отказах предложението", продължава тя. "Девет месеца по-късно моите приятели, семейството ми и широката общественост отбелязаха колко много най-новата система, наречена "Sky", звучи като мен." 

Миналата седмица OpenAI дебютира с новия си ChatGPT 4o, като наред с други функции изтъкна способността му да провежда разговори в гласови чатове. Новата технология бързо предизвика сравнения с футуристичните изкуствени интелекти, представяни във филмите, като предлага пет гласа - включително "Sky". 

В съобщението си OpenAI заяви, че гласът "Sky" не е "имитация" на гласа на Йохансон. Компанията заяви, че той е записан от професионален актьор, заедно с други гласове, които все още са на разположение. Компанията заяви, че няма да сподели имената на актьорите от съображения за поверителност. Функцията за гласов чат беше промотирана по време на продуктова демонстрация, проведена от OpenAI на 13 май, но функцията е налична от септември 2023 г.

Снимка: profimedia.bg

Йохансон озвучи чатбот с изкуствен интелект във филма "Тя" от 2013 г., който главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман спомена във връзка с новите гласови предложения на компанията - нещо, което Йохансон отбеляза в изявлението си. 

"Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, ядосана и невярваща, че Алтман ще преследва глас, който звучи толкова странно подобно на моя, че най-близките ми приятели и новинарските агенции не могат да направят разликата", пише Йохансон в изявлението.

Съобщението на Алтман за новия продукт беше публикувано в X в същия ден на демонстрацията на продукта. 

Изявлението ѝ продължава: "Г-н Алтман дори намекна, че приликата е умишлена, като написа в Х една-единствена дума "нея" - препратка към филма, в който озвучавах чат системата Саманта, която създава интимна връзка с човек."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии