1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

"Със само 600 нови автомобила": Русия поднови производството на "Москвич"

Технологии

Прозиводствот започва в стария завод на Renault

След две десетилетия пауза Русия възобнови производството на марката "Москвич" в завод близо до Москва, отстъпен от френския автомобилен производител Renault, съобщи руското министерство на промишлеността и търговията.

Renault продаде мажоритарния си дял в автомобилния производител „Автоваз“ през май на руската държава само за 1 рубла, но с опция за обратно изкупуване до 6 години. От своя страна Русия преименува завода на Московски автомобилен завод „Москвич“ и ще се опита да върне слава на колата именно там, казва Reuters.

С едва 600 превозни средства, планирани за производство тази година, рестартирането едва ли ще промени мрачната перспектива за по-широката индустрия, чиито годишни продажби може да завършат годината с под 1 милион за първи път в съвременната история на Русия.

Снимка: iStock

Крайната цел за производство е да се създадат 100 хил. автомобила „Москвич“ годишно, някои от които ще бъдат електрически. За момента производството е далеч от капацитета на завода да прави между 200 хил.-300 хил. автомобила. За сравнение Tesla произвежда 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай.

„Първите автомобили Москвич ще слязат от производствената линия през декември 2022 г.“, се казва в изявление на производителя на камиони „Камаз“ ,технологичен партньор на завода.

Възроденият "Москвич" може да се завърне с с чисто нов дизайн.

Западните санкции, наложени на Русия заради войната, която предизвика в Украйна,  сериозно затрудниха достъпа до чуждестранни компоненти, докато много чуждестранни производители на автомобили напускаха. „Камаз“ и правителството са създадоха нови вериги за доставки, но не разкриват подробности.

Снимка: btvnovinite.bg

Министерството съобщи, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури работни места за още около 40 000 души.

Продажбите на „Москвич 3“, описван като градски кросоувър с бензинов двигател и автоматична или механична скоростна кутия, ще започнат през декември, съобщиха от министерството.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии